Wat schrijven Spaanse kranten? Zinnetje dat Messi woest maakte en gesproken met Pep

  Lionel Messi.

  Van Azië tot Zuid-Amerika en alles daartussen, het nieuws over de beslissing van Lionel Messi om Barcelona te verlaten, is wereldwijd voorpaginanieuws. Niemand die dichter bij alle bronnen staan momenteel dan de Spaanse sportmedia. Wat schrijven zij over het vertrek van Messi?

  Het begon dinsdagavond iets na zeven uur met een bericht van het Argentijnse kanaal TyC Sports. Lionel Messi had per Burofax - de enige manier om in Spanje via het internet een document te sturen met rechtsgeldigheid - zijn club geïnformeerd dat hij als een vrije speler wil vertrekken.

   

  Al snel bleek het geen losse flodder uit Argentinië. De club bevestigde het nieuws en de Spaanse kranten weten ondertussen dat Messi zich niet zal aanmelden bij de nieuwe trainer Ronald Koeman als Barcelona volgende week de voorbereiding op het nieuwe seizoen begint.

   

  Een complete verrassing is het vertrek van Lionel Messi zeker niet. Niet voor de Spaanse media, niet voor de fans en ook niet voor de club. De lont zat al langer aan het kruitvat. Geen weken of maanden, maar jaren.

  Het zinnetje van Koeman

  Het vertrek van Messi is een samenloop van vele factoren, maar de laatste dagen waren de spreekwoordelijke druppel. Mundo Deportivo en Sport, twee aan Barcelona gelinkte media, zien een aantal belangrijke factoren.

   

  Er was de vernederende nederlaag tegen Bayern in de Champions League en de woorden van de voorzitter nadien. Onder meer Luis Suarez en Arturo Vidal moeten weg, uitgerekend twee van de beste vrienden van Messi.

   

  Daar komt volgens de twee Catalaanse media bij dat Ronald Koeman zijn sterspeler allesbehalve kon overtuigen van zijn project. Messi is 33 jaar en zou niet denken dat Koeman snel voor nieuwe successen kan zorgen met Barcelona. Hij wil een project dat er meteen staat.

   

  Volgens het televisieprogramma Deportes Cuatro is het zelfs Koeman die de finale druppel in de emmer goot. Messi zou woest zijn over één zinnetje van de Nederlander tijdens hun eerste gesprek. "De privileges in deze ploeg zijn gedaan. Je moet alles doen voor het team. Ik ga niet flexibel zijn. Je moet alleen aan het team denken."

  De privileges in deze ploeg zijn gedaan. Je moet alles doen voor het team.

  Eerder dit seizoen was er het ontslag van trainer Valverde, waarmee Messi net als de meeste van zijn voorgangers geen problemen had. Dat lag helemaal anders met zijn opvolger Quique Setien, die zich in het verleden kritisch had uitgelaten over Messi.


  Tot slot was de relatie met het huidige bestuur van in het begin niet goed. Volgens Mundo Deportivo had Messi sinds de aanstelling van Josep Bartomeu geen echte band met zijn voorzitter. En er was het openlijk conflict met technisch directeur Eric Abidal, ondertussen de laan uitgestuurd.


  Ook de beslissingen van het bestuur waren Messi al langer een doorn in het oog. Zoals het vertrek van Neymar en de transfer van Griezmann in plaats van Neymar terug te halen. Dat laatste had Messi zelf proberen door te duwen, maar de club was hem daar niet in gevolgd.

  "Al gesproken met Pep Guardiola"

  Manchester City, PSG, Inter en soms ook Manchester United zijn de ploegen die nu overal opduiken als nieuwe bestemming voor Messi. Belangrijk zal zijn wie Messi kan betalen.

   

  Als hij effectief transfervrij kan vertrekken - Barcelona zegt dat die clausule in zijn contract verliep op 10 juni en volgens radiostation RAC1 wil Barcelona minstens meer dan de 222 miljoen euro voor Neymar - dan kost Messi momenteel jaarlijks nog altijd 100 miljoen euro aan salaris en bonussen.

   

  Alle Spaanse media nemen het bericht over van Radio Catalunya dat Messi al contact had met zijn ex-trainer Pep Guardiola. Messi zou de huidige manager van Manchester City nog voor dinsdag gebeld hebben om zijn besluit mee te delen en meteen te informeren of een transfer naar City mogelijk is.

   

  Alfredo Martinez, gerespecteerd journalist en commentator van radiozender Ondacero, die Barcelona volgt, geeft de Barça-fans die hopen dat het toch nog goed komt weinig hoop.

   

  "Voor diegenen die nog hopen op verandering. Messi heeft onherroepelijk een besluit genomen. Zelfs het ontslag van Bartomeu zou hem er niet van weerhouden te vertrekken. Hij zal het shirt van Barça niet meer dragen. Triest, maar waar."

   

  Wordt zonder enige twijfel nog vervolgd.