"Dat Messi op deze manier vertrekt, betekent dat hij akkoord heeft met andere club"

  Voor supporters van FC Barcelona stond de tijd dinsdagavond even stil toen hun favoriete club bevestigde dat Lionel Messi gevraagd had om te kunnen vertrekken. Toni Freire, verantwoordelijk voor alle supportersorganisaties buiten Spanje, heeft goede lijntjes naar Catalonië en ziet de situatie zwart in.

  Lelijk afscheid

  Sommige Barcelona-fans hopen dat het manoeuvre van Lionel Messi een manier is om het huidige bestuur tot ontslag te dwingen en daarna alsnog te blijven. Toch zijn dat niet de geluiden die Toni Freire opvangt.

   

  "Er zijn nog 101 scenario's mogelijk, maar de geruchten die ik hoor, zijn dat Messi echt vertrekt. Dat hij zijn vertrek op deze manier afdwingt, betekent volgens mij ook dat hij al een akkoord heeft met een andere club."

   

  "Het ergste aan deze situatie vind ik de manier waarop. Was hij achter de schermen naar het bestuur gegaan en had hij gevraagd om een transfer, dan wist de club wel dat ze hem niet konden stoppen en had het bestuur het anders aangepakt."

   

  "Er was een mooiere manier om afscheid te nemen dan met een burofax. Hijzelf en de club communiceren ook niet officieel. We moeten alles horen via de media."

   

  Messi is een god voor alle Barcelona-fans, maar daar zal weinig van over blijven als hij voor pakweg City of PSG speelt. "Nee, helemaal niks. Dan is het "Bedankt, Messi en veel succes". Behalve als hij tegen ons speelt natuurlijk. Ik zal niet speciaal naar matchen kijken waarin hij speelt. Ik ken hem sinds hij op zijn 13e arriveerde bij Barcelona en dit had ik niet verwacht."

  Soms word je voor voldongen feiten gezet. Vooral de jonge garde zal het daar moeilijk mee hebben, want zij hebben 15 jaar van grote successen meegemaakt.

  "Het moeten niet altijd aankopen zijn"

  Zonder Messi zou de toekomst van Barcelona bijzonder onzeker ogen. En dat uitgerekend na een seizoen zonder prijs. Niet makkelijk voor supporters. Wat moet er nu gebeuren? 

   

  "Het bestuur heeft de ploeg laten verouderen. In alle linies moet versterking gezocht worden. De verdediging moet zeker versterkt worden. Busquets heeft te horen gekregen dat hij een minder prominente rol krijgt, dus ook daar moet iets bij en zonder Messi en Suarez is voorin ook vers bloed nodig."

   

  "Dat hoeven niet altijd aankopen te zijn. In de jeugd zit soms meer talent. Economisch weet ik niet of er de middelen zijn om een grote naam te halen. Met het vertrek van Messi bespaar je 100 miljoen per seizoen aan loon, maar je verliest enorm aan imago en sponsorgeld."

   

  Toni Freire zou graag zien dat Barcelona zijn pijlen nu eerder richt op jonge spelers met veel potentieel, maar die strategie vraagt geduld en dat is vaak geen deugd bij een topclub.

   

  "Soms word je voor voldongen feiten gezet. Vooral de jonge garde zal het daar moeilijk mee hebben, want zij hebben 15 jaar van grote successen meegemaakt. De oudere garde is al vaker door moeilijke periodes gegaan."