Conflict tussen Giro, Ronde en Gent-Wevelgem vermijden: vrouwen finishen na mannen

  Ronde voor vrouwen 2019: Marta Bastianelli klopt Annemiek van Vleuten en Cecilie Ludwig.

  Door corona krijgen we een compacte wielerkalender in de komende maanden. Omdat de koersen van Flanders Classic samenvallen met de Giro, paste de Belgische organisatie de starturen aan. In Gent-Wevelgem en de Ronde zullen de vrouwen zo na de mannen aankomen. "Wij willen de wielerfans niet laten kiezen, maar maximaal koersplezier aanbieden."

  Kiezen tussen een rit in de Giro en een Vlaamse klassieker (m/v), Flanders Classics wil het de wielerfan niet aan doen. Daarom wijzigt het de starturen van zijn koersen, waardoor de finish van de ritten in de Giro (3-25 oktober) en de aankomst in de klassiekers, noch voor mannen, noch voor vrouwen, zullen overlappen.

   

  "Deze beslissing werd genomen in overleg met VRT, aangezien televisie in de huidige omstandigheden een belangrijke rol zal spelen in de beleving van ons koersnajaar", legt Flanders Classics uit in een persbericht.

  "Aantrekkelijk tijdslot voor vrouwenkoersen"

  Voor de WorldTour-wedstrijden Gent-Wevelgem (11/10) en Ronde van Vlaanderen (18/10) zijn de tijdschema’s van de mannen en vrouwen zo aangepast dat de vrouwen na de mannen zullen aankomen.

   

  "Zo zullen de Elite Mannen in zowel Wevelgem als Oudenaarde ongeveer 1 uur vóór de voorziene aankomst van de etappes in de Giro finishen, de vrouwen dan weer 1 uur erna. Op die manier kan de supporter de finale van elke wedstrijd op de voet volgen. Door die wijziging komen de vrouwenkoersen bovendien in een bijzonder aantrekkelijk tijdslot terecht."

   

  De woensdagkoersen - Brabantse Pijl (7/10) en Scheldeprijs (7/10) - krijgen latere starturen en zo ook latere aankomsttijden. In Overijse zullen de mannen na de vrouwen finishen, maar minstens een uur na de voorziene aankomst van de GIro-rit. Voor de Scheldeprijs - waar alleen mannen rijden - is er een gelijkaardig scenario.

  Starturen Flanders Classics:

  • De Brabantse Pijl - woensdag 7 oktober
   Elite Mannen: start om 13u - finish rond 17.40u
   Elite Vrouwen: start om 11.20u - finish rond 14.20
  • Gent-Wevelgem - zondag 11 oktober
   Elite Mannen: start om 10u - finish rond 16u
   Elite Vrouwen: start om 13.45u - finish rond 17.45u
  • Scheldeprijs - woensdag 14 oktober
   Elite Mannen: start om 13u - finish rond 17.30u
  • Ronde van Vlaanderen - zondag 18/10
   Elite Mannen: start om 9.45u - finish rond 15.45u
   Elite Vrouwen: start om 13.45u - finish rond 17.35u