UCI belooft meer veiligheidscontroles dit jaar en daarna hervormingen

  Remco Evenepoel na zijn val in Lombardije.

  De Internationale Wielerunie (UCI) heeft aangekondigd dat het dit jaar meer veiligheidscontroles zal uitvoeren en na dit jaar het hele veiligheidsprotocol wil herbekijken. De aankondiging is een reactie op de vele (zware) valpartijen sinds de herstart van het wielrennen op 1 augustus.

  Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Maximilian Schachmann, Steven Kruijswijk en nog vele anderen, allemaal liepen ze zware schade op sinds het wielrennen opnieuw begon begin deze maand.

   

  In de meeste gevallen werd naar de organisatoren en de UCI gewezen, die respectievelijk verantwoordelijk zijn voor de veiligheid en het controleren van de veiligheidsmaatregelen. De UCI heeft vandaag gereageerd op de kritiek. 

   

  "Ook al zijn risico's deel van onze sport, de UCI kan niet tolereren dat vele ongevallen van de laatste weken vaak het resultaat waren van het niet respecteren van de veiligheidsmaatregelen, die van toepassing zijn op alle spelers van professioneel wielrennen."

   

  De UCI belooft twee dingen te zullen doen. "Tot het einde van het seizoen zullen we de (veiligheids-) inspecties voor en tijdens evenementen opvoeren."

   

  "Desondanks (de bestaande regels) zal de UCI een vergaande hervorming initiëren van de veiligheidsregels samen met de renners, teams en organisatoren. Dit moet een objectieve en gedeelde beoordeling van situaties mogelijk maken en verbeteringen introduceren door gebruik te maken van nieuwe technologieën. Een versterkt systeem van sancties kan ook overwogen worden voor wie de regels overtreedt."