"Heeft Kompany wel de oefenstof om jongeren op te leiden en beter te maken?"

  Hans Vandeweghe

  In De Tribune kwam maandagavond ook het trainersdebuut van Vincent Kompany aan bod. Journalist Hans Vandeweghe heeft voorlopig wel zijn twijfels. "Is zijn voetbal wel aangepast aan zijn spelersmateriaal?", vraagt Vandeweghe zich af.

  Vincent Kompany debuteerde met een 1-1-gelijkspel tegen Moeskroen. Zijn ploeg bracht bij momenten goed voetbal, maar acteerde niet foutloos. Het voetbal van Pep Guardiola dat Kompany wil nastreven, is voorlopig nog veraf.

   

  "De vraag is of zijn voetbal aangepast is aan zijn spelersmateriaal", zegt Hans Vandeweghe in De Tribune. "Je kunt ook je spelersmateriaal aanpassen aan je voetbal, maar dat is een stuk duurder."

   

  "Anderlecht heeft een zeer jonge ploeg, een van de jongste van Europa. En Vincent Kompany is ook een zeer jonge coach. Ik heb me al afgevraagd of hij die spelers beter kan maken. Heeft hij wel de oefenstof om dat geleidelijk aan te leren? Opleiden is het moeilijkste wat er is in een sport."

  Misschien kan Kompany wel een opleider worden, maar daar heb je zelf ook opleiding voor nodig.

  Hans Vandeweghe

  "Ik kan Real Madrid coachen. En als ik op de plaats van Flick gezeten had, had ik misschien ook wel de Champions League-finale gewonnen tegen PSG, ook al had ik dan natuurlijk niet veel gezegd."

   

  "Maar het is een ander verhaal wanneer je gasten van 17 à 18 jaar moet inpassen centraal in je verdediging en zeggen wanneer ze wel of niet moeten uitstappen en welke passes ze moeten geven. Dat is moeilijk."

   

  "Misschien kan hij wel een opleider worden, maar daar heb je zelf ook opleiding voor nodig. Van speler plots trainer worden, dat kon er maar één: Cruijff. Al die anderen, zoals bv Klopp, hebben eerst heel veel opleidingen gevolgd en oefenstof gekregen."

   

  "Manchester City kopiëren op Anderlecht, daar vrees ik voor. Ik hoop wel dat het lukt, omdat het jeugd is en omdat het Kompany is. Ik heb een zwak voor hem, maar hij moet niet te veel optreden zoals in Extra Time. Dat is goed geweest."

  Download de podcast van De Tribune

  Herbekijk Extra Time met Vincent Kompany: