Eddy Snelders: "Dit was een goed moment om Vanheusden te integreren"

  Zinho Vanheusden moet nog even wachten op zijn eerste selectie voor de Rode Duivels.

  Met Jeremy Doku en Landry Dimata debuteren er twee nieuwe jongens in de selectie bij de Rode Duivels. "Martinez reikt een hand naar de jeugd", stelt analist Eddy Snelders vast, al had hij nog een ander debuut verwacht: "Ik ben verrast dat Vanheusden er niet bij is."

  "Martinez reikt duidelijk de hand naar de jeugd"

  De opvallendste namen in de kern van de Duivels zijn die van Jeremy Doku en Landry Dimata. De Anderlecht-aanvallers zijn er zo voor het eerst bij. "Martinez reikt duidelijk de hand naar de jeugd", stelt Eddy Snelders vast nadat hij de selectie onder de loep nam.


  "Het zijn twee veelbelovende spelers. Dimata heeft een lange blessureperiode achter de rug, dus het is afwachten hoe hij verder evolueert. Al is hij goed gestart en heeft hij al enkele wedstrijden kunnen spelen."


  "Doku heeft heel erg veel kwaliteiten, dat hebben we vorig seizoen allemaal al gezien, al is hij nog niet efficiënt. Hij heeft mankementen waar hij aan werkt. Het is een mooi teken van Martinez om aan jonge spelers duidelijk te maken dat ze niet genegeerd worden als ze stappen zetten."

  Jeremy Doku is er voor het eerst bij.

  "Een teken van vertrouwen naar Hans Vanaken"

  Met zijn ruime 29-koppige selectie toont de bondscoach ook dat hij niet snel spelers afschrijft. Zo is bijvoorbeeld Yari Verschaeren opnieuw van de partij, die bij Anderlecht nog niet veel aan spelen toekwam. "Dat is opvallend, maar er zijn ook gerenommeerde spelers die hij niet snel laat vallen", zegt Snelders.

   

  "Kijk maar naar Chadli of Origi, jongens die bij hun clubs amper aan spelen toekomen. Het zijn spelers die weinig minuten maken maar wel tonen bezig te zijn met hun job en af en toe hun kwaliteiten laten zien, die laat hij niet zomaar vallen."


  "Ook Vanaken, die aan een mindere periode bezig is, houdt hij bij de groep. Dat is wel eens anders geweest. Belgen die in de Belgische competitie spelen worden minder snel gekozen dan jongens die in het buitenland spelen. Het is een teken van vertrouwen naar Vanaken en dat juich ik toe", zegt Snelders.

  Een vormdip hield Hans Vanaken niet uit de nationale selectie.

  "Het was een goed moment om Vanheusden te integreren"

  Met het pensioen van Vincent Kompany is er een plaatsje vrijgekomen in de achterhoede. Een naam die de afgelopen weken geopperd werd was die van Standard-verdediger Zinho Vanheusden, maar die haalde de selectie uiteindelijk niet.

   

  "Het is toch verrassend dat hij er niet bij is", vindt Snelders. "Hij is al vaak dicht bij de selectie geweest en toont in de competitie ondanks zijn jonge leeftijd toch veel maturiteit. Het is een speler die soms het randje opzoekt, misschien spreekt dat Martinez minder aan."

   

  "Het was misschien een goed moment om hem samen met die andere debutanten te integreren in de groep. Al jaren wordt er ook al gezocht naar een opvolger van Kompany, omdat hij er al te vaak niet bij was door blessurelast. Maar iemand als Vanheusden zal dus nog even in de wachtkamer moeten zitten."

  Standard-verdediger Vanheusden moet nog even rijpen bij de beloften.

  "Voor Hazard is het een onhandige selectie"

  In een chaotisch voetbalseizoen waarin onzekerheid heerst wordt opnieuw het nut van de Nations League in vraag gesteld. Hoe ziet Eddy Snelders de rol van de veelbesproken landencompetitie in tijden van corona?

   

  "Het virus heeft de voetbalagenda overhoop gegooid. Sommige spelers die nog maar net op vakantie zijn vertrokken zullen nu al moeten terugkeren. Bijvoorbeeld voor een speler als Hazard vind ik het dan ook een onhandige selectie, omdat dit toch zijn voorbereiding op het volgende seizoen verstoort."

   

  "Maar Martinez probeert gewoon zijn sterkste elftal bij elkaar te brengen. Hij laat de ambitie niet los om die Nations League te winnen dit jaar, al is het afwachten hoe de motivatie onder de spelers zal zijn. De Nations League is er gekomen om de oefenwedstrijden te vervangen door een competitie met een doel. Als dat doel er voor de spelers niet meer is, dan is er ook niets meer aan."

  Eddy Snelders