Er is een protocol uitgewerkt voor voetbal met meer dan 400 supporters

  In Frankrijk ziet voetbal met supporters er zo uit in de tribunes.

  Vlaams minister van Sport Ben Weyts heeft met onder meer de Pro League
  een protocol uitgewerkt om vanaf 1 september meer dan 400 toeschouwers in voetbalstadions toe te laten in 1A en 1B. De lokale overheden en de minister zullen  elke club daarvoor wel apart toestemming moeten geven.

  Minister Weyts heeft protocol klaar voor voetbal met publiek

  Afgelopen donderdag besliste de Nationale Veiligheidsraad dat er vanaf 1 september 400 personen mogen aanwezig zijn bij sportwedstrijden die buiten plaatsvinden.

   

  De Veiligheidsraad zette wel een deur open voor meer toeschouwers in permanente infrastructuur (zoals grote voetbalstadions). 

   

  "Als ik als sportminister kansen zie om sportactiviteiten op een veilige manier te organiseren, dan grijp ik die kans en werk ik een protocol uit”, zegt Ben Weyts. "Dat heb ik gedaan in samenwerking met onder andere de Pro League."

  Wat staat er onder andere in het protocol?

  • wachtrijen zijn uit den boze
  • elke bubbel moet anderhalve meter afstand houden van de andere bubbel
  • er zullen aparte tijdvakken zijn voor in- en uitstroom
  • er zal specifieke signalisatie zijn 
  • mondmaskerplicht
  • ontsmettingsmiddelen zijn gratis ter beschikking 
  • maximaal 400 mensen per afgesloten compartiment 

  Dat laatste puntje is belangrijk voor het aantal toeschouwers. Want er zullen mogelijk meer dan 400 supporters kunnen plaatsnemen in een stadion. Hoeveel precies hangt af van de club, het stadion en het omgeving rond het stadion.

  "Elke club moet een aanvraag richten tot het lokaal bestuur (burgemeester), dat vervolgens een voorstel doet richting de bevoegde sportminister. Deze beslist dan op grond van onder andere een advies van een viroloog."

   

  Fans van de bezoekende ploeg zullen in de eerste fase van de heropstart nog niet welkom zijn. "De vrijgekomen toegewezen plaatsen kunnen worden ingezet om zo veel mogelijk abonnees van de thuisploeg toe te laten om de wedstrijd te volgen", klinkt het.

  Vanaf 1 september zullen de voetbalstadions wat minder leeg ogen.

  Weyts: "Wat meer kleur geven aan het leven"

  “Het zal niet zijn zoals het was voor corona. Daarvoor gelden er te veel veiligheidsmaatregelen en beperkingen”, zegt Weyts. “Maar met dit kader kunnen we langzaamaan de draad opnieuw opnemen."

   

  "Grote sportieve evenementen zoals voetbalwedstrijden brengen mensen samen, geven kleur aan het leven, zetten aan tot sporten…"

   

  "Ook in andere landen worden inspanningen gedaan om opnieuw evenementen met publiek te organiseren. Als wij achterblijven, dan roepen we onszelf uit tot de voornaamste broeihaard van corona."

   

  "Als we willen dat de Vlamingen gemotiveerd blijven om zich goed te houden aan de vele maatregelen, dan moeten we ook positieve perspectieven bieden.”