Ga naar de inhoud

"Rode Duivels die uit vakantie komen, hebben uitzondering op quarantaine"

De Rode Duivels spelen begin september tegen Denemarken en IJsland.

Morgen maakt bondscoach Roberto Martinez zijn selectie bekend voor de 2 interlands van begin september tegen Denemarken en IJsland. Maar wat met de voorbereiding? Er is corona, er zijn rode zones waar de Rode Duivels verblijven en er zijn quarantainemaatregelen. Philippe Rosier, Health en Performance Manager bij de nationale ploeg, geeft uitleg.

"Uitzonderingen voor topsporters, niet enkel voetballers"

De Rode Duivels genieten - sommigen al wat langer dan anderen - van vakantie na het seizoenseinde. Dat betekent veel werk voor de nationale ploeg, die zich moet bezighouden met alle quarantainemaatregelen na vakanties naar risicogebieden.

 

“Het is een heel complexe en uitdagende periode waarbij we kunnen rekenen op de steun van de Belgische overheid en de UEFA om onze Rode Duivels hier weer in Brussel (en nadien weer bij hun club) te krijgen", vertelt Philippe Rosier bij Sporza.

 

Maar wat met spelers die uit de Premier League komen? Normaal moeten zij 14 dagen in quarantaine als ze het land weer binnen willen. Moet daar geen mouw worden aan gepast? "Die mouw is er al", klinkt het. "De UEFA heeft hard gewerkt om samen met verschillende landen uitzonderingen te bekomen voor topsporters, niet enkel voor voetballers."

 

"Zij vallen onder de "essentiële reizen", omdat er een testprotocol achter zit. Spelers worden systematisch (wekelijks) getest bij hun club. De UEFA neemt de testing ook over eens ze bij de nationale teams bezig zijn. Vandaar dat spelers ook relatief veilig kunnen vliegen en het land weer binnen kunnen.”

Alle Rode Duivels mogen naar België komen. We hebben uitzonderingen op de quarantaine, omdat we in een strikte testprocedure zitten.

Philippe Rosier, Health en Performance manager van de Rode Duivels

Wat met Dries Mertens? "Alle Rode Duivels mogen naar België komen"

Maar wat als iemand op vakantie is in een rode zone? Nemen we het voorbeeld van Dries Mertens op Ibiza. “Dat maakt niet uit. Alle Rode Duivels mogen naar België komen", verklaart Rosier. "We hebben uitzonderingen op de quarantaine, omdat we in een strikte testprocedure zitten."

 

"Nu zijn we nog aan het werken om de Rode Duivels terug te krijgen naar hun club. Dat is momenteel al voor 95% geregeld. Er zijn nog 1 of 2 landen waarvan we de bevestiging nog moeten krijgen, maar dat doen we samen met de UEFA en Buitenlandse Zaken. Ik ben er zeker van dat dat begin deze week ook in orde zal zijn. "

 

Wat betekent dat dan concreet voor de situatie van Mertens? “Mertens zal verschillende keren getest worden. Dat begint tussen matchdag -14 en -10. Dan komt hij naar België en wordt hij opnieuw getest bij aankomst. Bij de nationale ploeg opnieuw en ook op matchdag -3, want de dag nadien nemen we het vliegtuig naar Denemarken."

 

"In principe wordt iedereen nog eens getest als we in Denemarken aankomen. Dan spelen we de wedstrijd, komen we weer naar België en op matchdag -1 wordt iedereen nogmaals getest voor de wedstrijd tegen IJsland. Onmiddellijk na de match worden alle spelers nog een laatste keer getest. Daarna kan iedereen weer naar zijn club gaan.” (lees voort onder de foto)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

"Duidelijke procedures bij positieve coronatest bij Rode Duivels"

Stel: er is een positief geval bij de Rode Duivels in Tubeke. Wat dan? “Daar zijn heel duidelijke procedures voor uitgewerkt. Het nationale team is natuurlijk een meer complexe omgeving dan het gewone clubvoetbal. Bij je club zit en leef je in een bubbel. Bij het nationale team breng je spelers en stafleden uit 50 verschillende bubbels samen tot 1 grote bubbel."

 

"Het is zo dat zolang spelers en staf worden getest en de resultaten nog niet binnen zijn, we geen bubbel vormen en de normale social distancing met de nodige ontsmetting en andere maatregelen toegepast worden. Eens we weten dat iedereen negatief is, gaan we samen in 1 grote bubbel, die om de 2 dagen wordt getest.”

 

“Stel dat iemand symptomen begint te ontwikkelen of effectief positief test, dan gaan we onmiddellijk naar social distancing-scenario's. Procedures die ook al op clubniveau in Engeland, Spanje en Italië worden toegepast. In België ook."

 

"We kunnen bijna in elk geval de besmetting tot die ene persoon beperkt houden. Iedereen wordt dan wel in quarantaine geplaatst en getest, maar tot nu toe waren het steeds geïsoleerde gevallen.”

 

Een coronatest is niet gezellig, dat merken ook de Rode Duivels. "Klopt, maar ik denk wel dat de spelers beseffen dat  ze in een geprivilegieerde situatie zitten. Dankzij het testen kunnen ze hun beroep uitoefenen en voetballen. Ze beseffen dat er geen andere optie is. "

Pijnlijk of niet? Herbeleef de coronatest van Limbombe

Rode Duivels uitgeblust op het EK? "Individuele begeleiding"

Veel spelers zitten met een overvolle agenda. Het seizoen is nog maar net afgelopen, net als de Europese bekercompetities en binnenkort wordt er alweer gevoetbald. Zo ook bij de nationale ploeg. Komen de spelers niet uitgeblust aan de start van het EK, eind dit seizoen?

 

“Er komt inderdaad een heel drukke periode aan. De spelers hebben quasi geen tussenseizoen en de Europese competities zijn nog maar net afgelopen. Ze hebben heel weinig tijd gehad om lichaam en geest te laten rusten. Ik denk niet dat we de impact daarvan nu onmiddellijk zullen zien. Die zal eerder – zeker voor de spelers uit Engeland (want daar hebben ze geen winterstop) – wat later komen."

 

"We zullen zeker heel wat tekenen van oververmoeidheid en overbelasting zien. We zullen een manier moeten vinden om daarmee om te gaan, want op het einde van het jaar spelen we het EK. De bedoeling is natuurlijk dat onze spelers er zo fit mogelijk aan de aftrap komen. Maar we hebben een heel goede, competente medische staf bij de Rode Duivels, die alles zal opvolgen en de spelers ook individueel zal begeleiden.”

Zien we alle Rode Duivels terug tijdens de 2 interlands?