1e nederlaag voor Van Vleuten in 2020, Van der Breggen is Nederlands kampioene

  Van der Breggen was de beste op de VAM-berg.

  Niet Annemiek van Vleuten, maar wel Anna van der Breggen heeft de Nederlandse titel op de weg veroverd bij de vrouwen. Van der Breggen haalde het met ruim een minuut voorsprong op de topfavoriete.

  Toen Annemiek van Vleuten op 35 kilometer van de streep aan de boom schudde, leek haar veroveringstocht naar de driekleur ingezet. Maar dichter bij vroege vluchter Anna van der Breggen sloop Van Vleuten niet.

   

  Van der Breggen had al vroeg in de race het ruime sop gekozen in de gietende regen. Samen met haar ploeggenote Jip van den Bos en Anouska Koster verzamelde ze bijna 3 minuten voorsprong.

   

  De VAM-berg, een kunstmatige berg met stijgingspercentages tot 24%, was de scherprechter op de plaatselijke rondes. En het was op die heuvel dat Van Vleuten enkele keren haar vleugels openspreidde.

   

  Marianne Vos en Amy Pieters konden Van Vleuten aanvankelijk nog volgen. Toen de veelkampioene er alleen kwam voor te staan, bleef het verschil op Van der Breggen stabiel.

   

  Van Vleuten beet in het zand. Van der Breggen tilde triomferend haar fiets op aan de streep. Ze is voor het eerst in haar carrière Nederlands kampioene op de weg.

   

  Voor Van Vleuten is het dan weer de eerste nederlaag in 6 wedstrijden dit jaar. Ze won eerder al de Omloop, de Strade Bianche en 3 eendagkoersen in het Baskenland.

  Nederlands kampioenschap bij de vrouwen
  1. Anna van der Breggen
  2. Annemiek van Vleuten
  3. Anouska Koster
  4. Marianne Vos
  5. Amy Pieters

  Bekijk hier de samenvatting van het NK voor vrouwen

  Van der Breggen trok in de gietende regen al vroeg ten aanval

  Van Vleuten schudt aan de boom op de VAM-berg

  Van Vleuten, Pieters en Vos jagen op de leiders

  Van Vleuten komt niet dichter bij Van der Breggen

  Van der Breggen kraait victorie

  Kampioenen in andere landen
  Frankrijk Audrey Cordon
  Oostenrijk Anna Kiesenhofer
  Slovakije Tereza Medvedova
  Spanje Mavi García
  Tsjechië Jarmila Machacova