Indianentooien voortaan verboden bij Super Bowl-winnaar Kansas City Chiefs

  Het is een traditie voor veel fans om met indianentooi te supporteren. Nu wordt het verboden.

  Fans van Super Bowl-winnaar Kansas City Chiefs mogen voortaan geen indianentooien meer aanhebben in het stadion. Het American football-team wil zo vermijden dat de inheemse Amerikaanse bevolking gediscrimineerd of gekwetst wordt.

  Indianentooien en geverfde gezichten die verwijzen naar de Indiaanse cultuur, zijn vanaf nu verboden in het stadion van de Kansas City Chiefs. De clubleiding zegt al sinds 2014 met Indiaanse stamhoofden te praten om meer begrip te krijgen voor de cultuur en achtergrond van de Indianen. 

   

  "Als organisatie was het ons doel om de moeilijkheden van deze gemeenschappen in onze regio te begrijpen. Ook willen we bewustzijn creëren en de rijke tradities vieren van stammen met een historische connectie in Kansas City", verduidelijkt de club in haar statement.

   

  Het American football-team verkreeg ook nieuwe inzichten door de recente protesten tegen racisme en discriminatie, aangewakkerd na de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd. 

  Het clubgebaar is aan verandering toe

  Het bestuur wil meer respect voor de inheemse Indiaanse bevolking. Alles wat ook maar enigszins als kwetsend kan worden ervaren, moet verdwijnen. 

   

  Om die reden zijn de Chiefs ook van plan hun Arrowhead Chop te veranderen. Dat is het gebaar waarmee de fans hun spelers aanmoedigen en dat het werpen van een tomahawk (strijdbijl) uitbeeldt. 

   

  Eerder namen ook de Washington Redskins al het besluit de omstreden naam "Redskins" (roodhuiden) te laten vallen. Die club heet nu Washington Football Team.