Profclubs klaar om fans te ontvangen: "Blij dat we kunnen bewijzen dat dit veilig kan"

  Vanaf 1 september kunnen voetbalclubs eventueel weer supporters ontvangen in hun stadions. De meeste profclubs hebben al een tijd geleden een scenario uitgewerkt om dat veilig te laten verlopen. Ze hopen nu op goedkeuring van de lokale overheden. "Hopelijk wordt onze eerste thuismatch in september er een met fans", zegt Anderlecht-CEO Karel Van Eetvelt. 

  "We zijn blij dat er een opening is. We krijgen nu eindelijk de kans om te tonen dat we veilig supporters kunnen ontvangen in het profvoetbal", vertelt Van Eetvelt. "Ik denk dat bij alle clubs het protocol klaarligt."

   

  De Pro League had al lang een scenario klaar. "Dat is een standaardscenario want ze kunnen niet elk stadion specifiek bestuderen. Maar we hebben wel op basis daarvan ons eigen protocol gemaakt, net zoals de meeste clubs. Daarmee willen we nu zo snel mogelijk naar de burgemeester."

   

  "Het zou ook goed zijn als de Pro League naar de drie gewesten gaat om voor een stevige basis te zorgen. En misschien moet de Pro League ook beslissen of er uitsupporters toegelaten zullen worden. Dat zou voor alle clubs hetzelfde moeten zijn. Ofwel doet iedereen het, ofwel niemand."

   

  Van Eetvelt maakt zich sterk dat er met respect voor alle regels tot 4.600 toeschouwers in het Lotto Park kunnen. "In eerste instantie kiezen we voor onze eigen trouwe supporters met een abonnement. We hebben al overlegd met de supportersclubs. Er is nu een regeling waardoor ze 1 op de 3 thuismatchen zouden kunnen bijwonen."

   

  "We hopen dat we bij de eerste thuismatch in september tegen Cercle Brugge met mensen in het stadion kunnen voetballen. Dat zal in bubbels zijn en met mondmasker, maar we willen dat toch aangenaam en leuk maken. Pas op, het blijft verlieslatend. Maar een stadion voor een kwart vullen is minder verlieslatend dan achter gesloten deuren spelen."

  Zien de burgemeesters dit wel zitten? "In principe zijn we voorstander", klinkt het in Brugge

  De eindverantwoordelijkheid ligt bij het lokale bestuur en de bevoegde minister. Hoe staan die tegenover fans in het voetbalstadion? We vroegen het aan Dirk de Fauw, die als burgemeester van Brugge over het lot van twee voetbalclubs zal beslissen. "We moeten nu vooral eens met Club en met Cercle gaan samenzitten", vertelt hij. "Hoe zien zij het? Hoe gaan ze alles volgens de regels organiseren?"

   

  "Ik ben in principe voorstander. Een voetbalmatch zonder supporters is toch iets helemaal anders. En ook financieel zal het na verloop van tijd een noodzaak worden, maar er moeten wel een aantal essentiële regels gerespecteerd worden. Ook voor de cultuursector is dat zo. Het wordt een drukke vergaderweek met al die organisatoren."

   

  Er is de voorbije weken ook al overleg geweest tussen de burgemeester en de voetbalclubs. "Er zijn al een aantal voorstellen al ingediend, maar onze ambtenaar heeft er toch nog opmerkingen bij. Dat protocol is nog niet pasklaar en kan niet onmiddellijk toegepast worden. Het is ook niet de bedoeling dat ons volledige politiekorps daar ingezet moet worden."

   

  "Gisteren zei Club Brugge-voorzitter Bart Verhaeghe me nog dat hij voor 400 mensen het stadion niet zou openen. Dat is zinloos, maar voor meer mensen kan het wel. Veel Bruggelingen snakken naar het voetbal, maar we zijn wel bezorgd om hun welbevinden."