Tienersensatie, TikTok'er en bijna duurste flankverdediger van de wereld

  Alphonso Davies

  Zowel voetbalanalisten als filmscenaristen kunnen zich momenteel vastbijten in het verhaal van Alphonso Davies. De linksback van Bayern München beleeft zowel op als naast het veld een perfect voorbeeld van "the American Dream". Een "Canadian Dream" eigenlijk.

  Van vluchtelingenkamp tot sensatie van de MLS

  Het levensverhaal van Alphonso Davies is de meeste mensen ondertussen bekend. Geboren in een vluchtelingenkamp 40 kilometer buiten de Ghaneese hoofdstad Accra. Zijn Liberiaanse ouders waren net daarvoor uit hun thuisland moeten vluchten voor de burgeroorlog, die eind jaren 90 begon in Liberia. 

   

  Davies was 5 jaar toen het gezin asiel kreeg in Canada. Het begin van een avontuur, dat leest als een succesroman. Op zijn 14e - dat is nog maar 5 jaar geleden - verliet hij zijn gezin om aan te sluiten bij het opleidingsteam van Vancouver Whitecaps.

   

  "Mijn moeder had schrik dat ik in Vancouver zonder begeleiding a bad boy zou worden", zei Davies in april tegen The Guardian. Maar dat draaide helemaal anders uit. Hij tekende op zijn 15e zijn eerste profcontract en werd niet veel later de eerste speler geboren sinds 2000 die speelminuten kreeg in de MLS.

  "Totaalvoetballer" met waarde van 60 miljoen euro

  Sinds januari 2019 speelt Alphonso Davies voor Bayern München, dat 10 miljoen euro voor hem betaalde aan Vancouver. Op dat moment het hoogste bedrag ooit voor een speler uit de Noord-Amerikaanse competitie.

   

  Anderhalf jaar later is Davies volgens Transfermarkt 60 miljoen euro waard en daarmee de op twee na duurste linkerflankverdediger van de wereld. Alleen David Alaba en Andrew Robertson zouden meer waard zijn.

   

  Dat succes heeft Davies te danken aan een een uitzonderlijk seizoen, dat hij zaterdag kan bekronen met de eindzege in de Champions League. En dat terwijl hij voor dit seizoen nog geen minuut in de CL had gespeeld.

   

  Hij past perfect in het plaatje bij Bayern, dat "totaalvoetbal" wil spelen. Davies is zo'n totaalvoetballer. Hij is zowel technisch als fysiek sterk en haalde dit seizoen in de Bundesliga een recordsnelheid van 36,5km/u. Op het veld en in de statistieken toont Davies dat hij kan aanvallen en verdedigen.

  Succespercentage dribbels CL 2019/20

  1

  Mateo Kovacic

  82.5%

  2

  Frenkie de Jong

  80.0%

  3

  Lorenzo Insigne

  72.0%

  4

  Alphonso Davies

  68.4%

  5

  Josip Ilicic

  67.7%

  Succespercentage duels CL 2019/20

  1

  Virgil van Dijk

  74.3%

  2

  Clinton Mata

  72.6%

  3

  Gabriel Paulista

  72.2%

  4

  Nemanja Milunovic

  72.0%

  5

  Dayot Upamecano

  71.3%

  6

  Alphonso Davies

  71.1%

  7

  Marcão

  68.9%

  8

  Konstantinos Tsimikas

  68.1%

  9

  Alex Sandro

  67.2%

  10

  Nordi Mukiele

  67.0%

  cijfers: Stats Perform

  Dat Davies bij balbezit voor aanvallende impulsen zorgt, weet ondertussen niemand beter dan Barcelona-speler Semedo sinds de kwartfinale van de Champions League. Van de spelers die dit seizoen in de Champions League minstens 25 dribbels deden, waren er maar drie spelers die een hoger succespercentage hadden dan Davies.


  In verdedigend opzicht kan hij zich op het vlak van duelkracht meten met de veel geprezen Dayot Upamecano van Leipzig.  Davies' duelkracht en dribbelvaardigheid komen ook naar voor in de vergelijking met Juan Bernat, de linkerflankverdediger van PSG, waartegen Bayern de finale van de Champions League speelt en tot de zomer van 2018 de voorganger van Davies bij Bayern.

  Champions League 2019/20

  Speler

  Alphonso Davies

  Juan Bernat

  Wedstrijden

  7

  9

  Passnauwkeurigheid

  90%

  90%

  Tackles

  17

  16

  Geslaagde tackles

  12

  11

  Duels

  83

  100

  Gewonnen duels

  59

  56

  Succespercentage duels

  71%

  56%

  Dribbels

  38

  31

  Geslaagde dribbles

  26

  16

  Succespercentage dribbels

  68%

  52%

  cijfers: Stats Perform

  Actief op TikTok: "Ik wil uiteindelijk acteur worden"

  Alponso Davies is niet alleen een genot om naar te kijken op een voetbalveld, fans van het sociale mediaplatform TikTok hebben ook een vette kluif aan hem. "Voetbal komt op de eerste plaats, maar uiteindelijk wil ik graag acteur worden", zei hij aan The Guardian.

   

  "Ik entertain graag en TikTok biedt mij een platform om dat te doen. Zo kunnen mensen ook mijn persoonlijkheid leren kennen."