Declercq zat met Froome en Thomas in gruppetto: "Ineos zijn meesters in pieken"

  Tim Declercq met enkele renners van Ineos in zijn zog: "Ze waren niet dramatisch, maar ook niet super."

  Wat een mens lijden kan. Zowel fysiek als mentaal waren de laatste dagen loodzwaar voor Tim Declercq. Er was de ongerustheid over ploegmaat Remco Evenepoel. Er was het loodzware parcours van de Dauphiné en als toemaatje kreeg Declercq (net als heel wat collega's) een hagelstorm over zich heen. 

  Tom Dumoulin had het na de laatste rit in de Dauphiné over de zwaarste vijfdaagse in zijn carrière. Elke dag moest er vorige week stevig geklommen worden. Wat voor Dumoulin geldt, geldt zeker voor een niet-klimmer als Tim Declercq.

   

  "Ook voor mij waren die 5 dagen Dauphiné inderdaad de zwaarste uit mijn wielercarrière. Het parcous was ongelofelijk zwaar met een deelnemersveld om u tegen te zeggen. Sommige mannen waren precies raketten, zo snel", zegt de renner van Deceuninck - Quick Step.

   

  Maar dan doelt hij niet op Geraint Thomas en Chris Froome. De twee ex-Tour-winnaars maakten geen al te beste indruk. Op de slotdag van de Dauphiné zag Declercq hen plots in de gruppetto.

   

  "Dat was opmerkelijk en ik was ook echt verbaasd hen te zien. Je weet natuurlijk niet waarom zij daar reden. Zaten ze echt à bloc als gelosten of was het voor hen niet nodig om elke dag volledig tot het gaatje te gaan?"

   

  "Dat kon ik niet zien en dat gaat pas duidelijk worden in de Tour zelf. Voor hen is het ook een unicum geweest om in de gruppetto te zitten in plaats van in de kopgroep. Als het echt van niet beter kunnen was, dan was dit uiteraard geen topsignaal."

   

  "Ze gaven niet echt een dramatische indruk, maar super zijn ze natuurlijk niet. Maar je weet niet hoe ze hiervoor getraind hebben. Misschien is hun conditie goed en missen ze frisheid."

  "Denk dat de Tour spannender zal zijn dan het nu is"

  Bij Team Ineos zijn ze niet vies van wat zand in de ogen van hun tegenstanders strooien. Een optie die Tim Declercq open houdt, maar overtuigd is hij niet. 


  "Het zou kunnen dat ze hun trainingen nu gaan afbouwen, maar dat weten ze natuurlijk alleen in de interne keuken van Ineos. Ze zijn meesters in pieken naar de derde week van een grote ronde."


  "Voor Geraint Thomas is het niet makkelijk. Het blijft opmerkelijk dat hij van een klassiek renner naar een ronderenner is geëvolueerd. In mijn ogen is dat niet echt natuurlijk geweest. Volgens mij moet hij altijd extra moeite doen in vergelijking met iemand die van nature een klimmer is."

  Waarschijnlijk hadden Thomas en Froome liever iets verder gestaan, maar wie weet worden zij richting de Tour beter en de anderen wat minder.

  Het lijken geen positieve signalen die we enkele weken voor de Tour-start opvangen vanuit het kamp Ineos. "Ik denk dat ze met lede ogen aanzien hoe dominant de gele brigade van Jumbo-Visma rondrijdt."

   

  "Toch denk ik dat het tijdens de Tour wel spannender zal zijn dan het nu is. Je kunt nu nog moeilijk conclusies trekken over Froome of Thomas. Waarschijnlijk hadden ze liever iets verder gestaan, maar wie weet worden zij richting Tour beter en de anderen wat minder."


  Wat denkt Declercq tot slot over de blessures van Bernal en Roglic? "Ze zullen eerder uit voorzorg uit de Dauphiné gestapt zijn. Alles wordt toch gedaan in functie van de Tour. Ze nemen volgens mij het zeker voor het onzekere."

  "Heb Evenepoel al gesproken en hij is strijdvaardig"

  Deceuninck-Quick Step is zelf natuurlijk allerminst gespaard gebleven van rennersleed. "Iedereen binnen de ploeg was enorm aangeslagen door de valpartijen van Fabio Jakobsen en Remco Evenepoel. Je bent er enorm mee bezig en ikzelf heb nu de neiging om nog minder risico's te nemen in de koers."

   

  "Ik heb Remco via Whatsapp al gesproken. Hij is enorm strijdvaardig. Ik wil hem een keertje bezoeken, maar we moeten nog even kijken of dat mogelijk is met de coronamaatregelen."

   

  "Remco heeft veel energie en moet nu lang liggend doorbrengen, dat kan moeilijk zijn voor hem. Maar ik ben er zeker van dat hij nog sterker zal terugkomen. Mentaal is hij heel sterk."

  Een foto van de rug van Declercq na een hagelbui in de Dauphiné