Mo Farah jaagt in Brussel op uurrecord: "Snelle baan, ik kijk ernaar uit"

  Mo Farah doet tempowerk op trainingskamp in de Pyreneeën.

  Op de 44e Memorial Van Damme op 4 september zal Mo Farah een aanval doen op het uurrecord, dat nu in handen is van Haile Gebreselasie. De Britse atleet heeft er nu al zin in. "Ik wil zo goed mogelijk aan de start komen", vertelt de 37-jarige Farah.

  Mo Farah bereidt zich op een trainingskamp in de Pyreneeën voor op de Memorial Van Damme. "Ik kijk er echt naar uit om weer een wedstrijd te kunnen lopen, dat is al bijna een jaar geleden", vertelt Farah.

   

  "Hier in de Pyreneeën trainen we op hoogte en vinden we de ideale omstandigheden om ons voor te bereiden. Ik werk hier keihard om zo goed mogelijk aan de start te kunnen komen."

   

  Farah steekt zijn ambities niet onder stoelen of banken. "Ik hoop het Europese record en het wereldrecord te verbeteren", zegt de Brit.

  Ik hoop het Europese record en het wereldrecord te verbeteren.

  Mo Farah

  Het wereldrecord staat met 21,285 km sinds 2007 op naam van Haile Gebrselassie. Hoe wil Farah zijn recordpoging aanvatten? "Op training zullen we de juiste doelen en het tempo vastleggen. Het is de bedoeling om zo constant mogelijk te lopen", weet Farah.

   

  Mogelijk komt er ook een systeem in het stadion waarbij lichten op de piste de ideale snelheid zouden aangeven. "Dat zou wel makkelijk zijn om mijn tempo te behouden. Het zou echt helpen. Hopelijk kan ik die lichten dan ook zien door mijn bril (lacht)."

   

  "Dat er geen toeschouwers zullen zijn, is jammer, maar we moeten er het beste van maken. Het zou wel leuker zijn in een vol stadion, al zit je tijdens de wedstrijd toch "in the zone" en ben je met je eigen race bezig."

  "Bashir Abdi wil ook goed presteren"

  Mo Farah krijgt in Brussel het gezelschap van onze landgenoot Bashir Abdi. Abdi, net als Farah van Somalische komaf, is een trainingsmakker en een goeie vriend van Farah.

   

  "Bashir zal zijn eigen doel hebben tijdens de wedstrijd. Hij wil zelf ook goed presteren", weet Farah. "Ik denk dat we samen zo'n 10 à 15 kilometer zullen lopen en dan zien we wel."

   

  "Ik zie hem niet als een rivaal. We trainen samen en in de wedstrijd ben ik met mezelf bezig."

   

  "Ik zal blij zijn om weer op de piste te kunnen staan. Dat gevoel heb ik echt wel gemist. En ik weet dat Brussel een snelle baan heeft. Het is een eer om er weer terug te komen. Ik kijk er echt naar uit."