Is Rani Rosius de nieuwe Belgische sprintkoningin? Rudi Diels: "Veelbelovend"

  Rani Rosius

  Rani Rosius (20) was zondag één van de blikvangers op het BK atletiek in Brussel. Ze verbeterde haar persoonlijke record op de 100 meter naar 11"39, enkel Kim Gevaert was met 11"04 nog sneller. Rudi Diels, voormalig trainer van Gevaert, is onder de indruk. "Die tijd op die leeftijd, dat is veelbelovend."

  "Superieure tijd gezien haar leeftijd"

  Om de chrono van Rosius te duiden, neemt Diels er de chronologie van het BR bij.

   

  "Dat record heeft heel lang op 11"41 gestaan. Het duurde 21 jaar voor Kim Gevaert die tijd van Lea Alaerts kon verbeteren. Als je in de 11"40 komt, is dat een superieure tijd, zeker gezien haar leeftijd. Veelbelovend dus."

   

  De Limburgse verbeterde bovendien 2 keer haar PR in 1 week tijd. "Dat wil zeggen dat ze goed heeft opgebouwd. Net als iedereen moest ze omgaan met de lockdown, maar ze is daar heel goed uitgekomen. Ook dat is een goed teken."

  Rani Rosius verbaasde ook zichzelf op het BK.

  Ook de 200 meter

  Rosius komt uit het turnen en begon relatief laat met atletiek. "Maar het voordeel daarvan is dat ze een heel goeie basis heeft."

   

  "Je ziet ook dat ze heel sterk is. Kim was meer een flyer, Rani loopt iets meer met power. Kim had ook een heel mooie paslengte, dat is iets wat Rani nog aan het opbouwen is."


  Rosius zelf noemde haar techniek als een werkpunt. "Ik zie daar al een duidelijke vooruitgang, ze zijn goed aan het werken", looft Diels.

   

  Rosius werd op het BK ook derde op de 200m. "Dat ze ook naar die afstand durft te gaan, is heel belangrijk om beter te worden op de 100 meter."

  Kim was meer een "flyer", Rani loopt meer met power.

  Rudi Diels

  Leeftijd is bondgenoot

  Een volgende stap is meer "internationaal" gaan lopen, wedstrijden die meer sterk bezet zijn dus. "Ze zal dan soms achteraan hangen, maar dat moet je aankunnen, ook dat wordt een belangrijke stap."


  De jonge atlete heeft ook haar leeftijd als bondgenoot, want Diels ziet de meeste atletes pieken rond de 30.

   

  "Het is nu een kwestie van die jaren verstandig in te vullen en je niet zot te laten maken. Want met de belangstelling zal iedereen haar advies willen geven en aan haar mouw trekken. Maar ik heb de indruk dat haar omgeving en haar coach sterk staan wat dat betreft."


  De opgang van Rosius is vanzelfsprekend ook goed nieuws voor de 4x100. "De estafette heeft iemand nodig die kan uitschieten ten opzichte van het gemiddelde van de groep. Dat maakt het verschil, zoals we dat met Kim hadden", zegt Diels.

   

  "Het zorgt ook voor een positieve hiërarchie in de groep. Hopelijk motiveert het de andere meisjes nóg meer om er voor te gaan, want met iemand in de groep die zo'n tijd loopt, weet je dat we weer een stap verder zijn."