Patrick Lefevere: "Remco zei zelfs nog: "Ik zou gewonnen hebben""

  Patrick Lefevere moet met zijn Deceuninck-Quick Step een tweede klap in 10 dagen tijd verwerken.

  De Lombardije-droom van Remco Evenepoel is in een nachtmerrie uitgemond. Uiteindelijk mag hij nog van geluk spreken dat hij "maar" zijn bekken heeft gebroken. "Het eerste wat hij zei, was "sorry"", vertelt Patrick Lefevere.

  "We zijn voor de 2e keer in 10 dagen tijd door een klein gaatje gekropen", zegt manager Patrick Lefevere. "Als je live naar die salto kijkt, dan denk je meteen: wat nu? Voor hetzelfde geld lag hij nu ergens anders dan hier."

   

  Het verdict valt uiteindelijk nog mee. "Hij heeft een breuk in het bekken, waar de kop van het dijbeen in de heup zit. Je hoeft niet naar school geweest te zijn om te begrijpen dat hij dan niet meer zal koersen dit seizoen."

   

  "Het eerste wat Remco zei, was "sorry". Hij is natuurlijk een beetje in shock, dat is normaal. Maar al bij al gaat het goed. Hij gaat er op zijn Remco's mee om. "Ik zou gewonnen hebben", zei hij ook. Maar dat is nu niet belangrijk. Wel dat we er nu nog om kunnen lachen."

   

  "Hij dacht er ook aan om zijn ouders gerust te stellen met de telefoon van de dokter en hij stond er ook op om een videoboodschap in te spreken voor zijn ploegmaats."

   

  "Hij wordt nu nog onderzocht door een orthopeed en er wordt gekeken of hij geen bloedingen heeft. Hij heeft een bloeduitstorting in zijn long, maar dat is niet zo ernstig, dat moeten ze gewoon onder controle houden. Het is wel te gek om nu risico's te pakken om een halve dag eerder in België te zijn, dat verandert niets."

  "Is die afdaling nog wel verantwoord?"

  Na de zware crash van Fabio Jakobsen was Patrick Lefevere erg kritisch voor de organisatie in Polen. "Ik moet leren om te zwijgen, want ik heb een stoute bek. Maar de organisatie mag toch eens nadenken of die afdaling nog wel verantwoord is."

   

  "Ze kunnen die 2 bochten, waar eerder ook De Plus en Bakelants zijn gecrasht, misschien beveiligen met een kussen of skinetten. Daarmee red je levens."

   

  Lefevere zelf zal de komende uren het mentale herstel bij zijn ploeg voor zijn rekening nemen. "Dat is mijn taak als algemeen manager. Het is logisch dat die jongens in shock zijn. En daarna neem ik een glas wijn om zelf de emoties te verwerken."