Exact een eeuw geleden hees Antwerpen als eerste de olympische vlag

  De openingsceremonie vond plaats op 14 augustus 1920 in het Olympisch Stadion van Antwerpen, ook bekend als het Beerschotstadion.

  Anno 2020 lijkt het ondenkbaar, maar 100 jaar geleden vonden de Olympische Spelen in ons land plaats. Op 14 augustus 1920 vond in Antwerpen de openingsceremonie plaats. En die had enkele primeurs in petto.

  De Spelen van de wederopstanding

  Antwerpen organiseerde de 7e editie van de moderne Spelen. Het werden de eerste sinds Wereldoorlog I. Antwerpen 1920 stond daarom ook symbool voor de wederopstanding, ons land had zwaar geleden in de Grote Oorlog.


  Daardoor kwam de toekenning ook laat. Pas op 5 april 1919 kregen graaf Henri de Baillet Latour en zijn team te horen dat Antwerpen de Spelen mocht organiseren. Nauwelijks 16 maanden later, op 14 augustus 1920, stond in het vernieuwd Beerschotstadion de openingsceremonie op het programma.

   

  Als symbool van de vrede na WOI liet de organisatie duiven vrij. Een nieuwe traditie was geboren, tot er in 1988 in Seoel een dozijn duiven levend verbrandde in het olympisch vuur.

  Eerste Spelen met olympische vlag

  In het Olympisch Stadion, onder het waakzame oog van koning Albert I, serveerde Antwerpen nog enkele primeurs.

   

  De Belgische havenstad mocht als eerste de olympische vlag hijsen tijdens de Olympische Spelen. Op die vlag staan 5 ringen afgebeeld, een ontwerp van IOC-voorzitter Pierre de Coubertin.

  De (diefstal) van de olympische vlag in Antwerpen:

  Eerste Spelen met olympische eed

  Ook nieuw was de olympische eed. Tijdens de openingsceremonie debiteerde de Belgische schermer Victor Boin een tekst in naam van alle atleten. 

  De Belgische schermer Victor Boin legt als eerste de olympische eed af.

  De olympische eed van Victor Boin:

  Wij zweren dat wij ons op de Olympische Spelen aanbieden als loyale tegenstanders, met eerbied voor de uitgevaardigde reglementen en in een geest van ware sportiviteit, tot eer van ons land en tot glorie van de sport.

  De openingsceremonie op 14 augustus 1920.

  De atleten marcheren over de atletiekpiste.

  Koning Albert I is de eregast.

  Gipsen stadionpoorten uit geldnood

  Voor de Olympische Spelen liet de Antwerpse architect Fernand de Montigny het Beerschotstadion opfrissen.

   

  "Ik ben erg trots op wat hij gerealiseerd heeft", blikt zijn 96-jarige zoon Jean-François de Montigny een eeuw later terug. "Mijn vader zag de dingen groots. Sport was enorm aan het groeien, besefte hij."

   

  Op een groot budget kon de acrhitect niet rekenen. "Op 16 maanden hebben ze het stadion verbouwd met belachelijk weinig geld", weet zijn zoon. "Daarom bestond de ingangspoort, die je ziet tijdens de marathon, uit hout en gips. En daarom bestaat ze nu ook niet meer."

  De start van de marathon.

  Na een tocht door Wilrijk, Aartselaar, Reet, Rumst, Walem, Waarloos en Kontich loopt de Fin Hannes Kolehmainen naar goud.

  Architect en medaillewinnaar

  Fernand de Montigny was niet alleen architect, maar ook een sportman. Na brons met het degenteam op de Spelen van 1908 kwam hij ook op de Spelen van Antwerpen in actie, maar dan als hockeyspeler. Opnieuw behaalde hij een bronzen medaille.

  Fernand de Montigny.