Harm van Veldhoven (Lommel) over beloften in 1B: "Goed voor Belgisch voetbal, voor competitie zelf niet"

  Charles De Ketelaere (19) zal niet aantreden met Club Brugge in 1B, hij is doorgegroeid naar de eerste ploeg.

  Volgende week gaat de competitie in eerste klasse B van start met de jongeren van Club Brugge als 8e team. "Nu moeten we opletten dat we 1B niet zien als opvulling", stelt Harm van Veldhoven (Lommel SK), die een soortgelijk project uit de eerste divisie in Nederland kent.

  "Gaat er erg fysiek aan toe in 1B"

  Club NXT wordt een vreemde eend in de bijt. De beloften van Club Brugge zullen het in 1B opnemen tegen 7 profclubs. 

   

  "Een goeie zaak voor het Belgische voetbal", vindt Harm van Veldhoven de CEO van Lommel, "maar voor de kwaliteit van 1B weet ik dat nog niet."

   

  "We moeten ervoor zorgen dat alle omstandigheden gecreëerd worden om dit project te doen slagen. Daarom vind ik het belangrijk dat we dit na één seizoen goed evalueren. Het kan niet de bedoeling zijn

  dat 1B een soort opvulling is, waar de beloften hun ding kunnen doen."

   

  "Die jongens beschikken ongetwijfeld over talent, maar in 1B gaat het er erg fysiek aan toe. Daar speel je voor promotie of tegen degradatie."

   

  "Het is ook de vraag of de beloften van Club Brugge op veel supporters kunnen rekenen. In Nederland bracht Jong AZ nog geen 20 mensen mee. En bij Jong Utrecht moest je voor de match nog kinderen van het veld jagen, bevorderlijk is dat niet."

  In Nederland bracht Jong AZ nog geen 20 supporters op de been.

  Harm van Veldhoven

  "Pas na 4 jaar krikten Jong Ajax en Jong PSV niveau op"

  Als Harm van Veldhoven spreekt over Nederland, dan heeft hij over zijn tijd bij FC Eindhoven en Roda JC, clubs uit de eerste divisie. In de tweede profafdeling spelen al langer belofteteams mee. Dit seizoen zijn dat Jong Ajax, Jong PSV, Jong Utrecht en Jong AZ.

   

  "De belofteploegen moeten verdienen om op dat niveau te spelen", vindt hij. "Bij ons is het nu 1 team op 8, in Nederland zijn het er 4 in een competitie van 20 ploegen. Dan krijg je een betere verhouding. "

   

  "Maar als je het nu in Nederland zou vragen, dan zeggen ze ook dat twee belofteploegen in de eerste divisie beter zou werken om het niveau op te krikken."

   

  "Het heeft een viertal jaar geduurd vooraleer Jong Ajax en Jong PSV het niveau echt opkrikten. Je zag wel dat die clubs wat meer ervaren spelers langer in de belofteploeg hielden om de ploeg wat te versterken. Zo werd Jong Ajax in 2018 met een talentvolle lichting kampioen." 

  Jong Ajax werd in seizoen 2017-2018 kampioen in de Eerste Divisie, de Nederlandse 2e klasse.

  "Vrijdag in de basis bij beloften, op zondag invallen bij eerste ploeg"

  "In de eerste divisie spelen sowieso veel jongens van 18 tot 20 jaar. Jong Ajax kan er zijn mannetje staan, maar Jong Utrecht en Jong AZ hebben veel meer moeite om het niveau te halen", gaat Harm van Veldhoven voort.

   

  "De beloften kunnen zich wel manifesteren en zijn op die manier sneller rijp voor de eerste ploeg. Dat moet je hen gunnen."


  "Zo hebben we met Roda een keer op vrijdag tegen Jong Ajax gespeeld. Matthijs de Ligt (nu verdediger bij Juventus, red) stond in de basis en 's zondags mocht hij invallen bij de eerste ploeg. Hij scoorde nog ook. Daarna hebben we hem niet meer gezien in de eerste divisie."


  "Je kan dat competitievervalsing noemen. Zeker in de aanloop van een Champions League-match liet een topploeg wel eens beloftevolle spelers rusten."

  Matthijs de Ligt leerde de knepen van het vak bij Jong Ajax.

  "Graag compensatie in tv-geld"

  Met een team in eerste klasse B krijgt Club Brugge een mooie kans om jonge spelers sneller klaar te stomen voor het grote werk. "Dat mag vertaald worden in het tv-geld, in de vorm van een compensatie", vindt Harm van Veldhoven. "Want Club Brugge kan de vruchten plukken van een seizoen in 1B."

  "Benieuwd welke jongens opklimmen naar A-ploeg Club Brugge"

  Als voetbalfan is Harm van Veldhoven wel benieuwd naar de jongeren van de landskampioen. "Persoonlijk kijk ik graag naar wedstrijden met die belofteploegen. Ik ben benieuwd welke jongens de stap kunnen zetten naar de A-ploeg van Club Brugge, zoals De Ligt bij Ajax, maar ook voor welke jongens het eerste team misschien net te hoog gegrepen is." 

   

  "Als voetballiefhebber wordt het leuk om de grootste talenten van Club Brugge iedere week aan het werk te zien", besluit Van Veldhoven.

  Voormalig trainer Harm van Veldhoven is nu CEO van Lommel SK.