Bondscoach Rik Verbrugghe hoopt toch nog op WK: "En graag op een zwaar parcours"

In Zwitserland zou Remco Evenepoel wellicht de Belgische kopman geweest zijn.

Boven het WK-parcours in Zwitserland hingen al langer donkere wolken en door de strenge Zwitserse coronamaatregelen moet de organisatie nu definitief de handdoek in de ring gooien. "Alle begrip, maar dit is weer een jammere zaak voor de wielersport", zegt Rik Verbrugghe, die een kaarsje laat branden voor de intenties van de UCI.

De organisatie van het WK in Aigle en Martigny bevestigde vandaag wat al langer gevreesd werd: van 20 tot 27 september komt er geen WK op Zwitserse bodem.

 

De Internationale Wielerunie UCI probeert nu pijlsnel te schakelen en zoekt een alternatieve locatie, met een gelijkaardig profiel én in dezelfde periode.

 

"De veiligheid van de bevolking primeert en naar een WK komen mensen vanuit de hele wereld. Zwitserland kent ook moeilijkheden. Alle begrip, maar het is weer een spijtige zaak voor de wielersport", analyseert bondscoach Rik Verbrugghe de afgelasting.

 

Op Zwitserse bodem was een (lood)zware omloop uitgetekend. "We hadden al verkenningen gedaan en iedereen had al plannen voor zijn selecties. Met Remco Evenepoel konden we paraat zijn voor zo'n WK. Hij was er heel hard op gebrand."

 

"Ik hoor van de UCI dat ze voor 1 september met een andere locatie willen komen. Ik hoop dat het dan een soortgelijk parcours wordt, een lastige omloop. Dan kunnen we met ongeveer dezelfde selectie naar dat WK gaan."

 

"Of ik weet heb van zo'n nieuwe locatie? Neen, geen enkel idee. Het is belangrijk dat het in Europa is, maar ik kan er niets op antwoorden. Iedereen moet nog een beetje geduld tonen."

UCI-preses David Lappartient over de zoektocht naar een nieuwe locatie:

"We zijn klaar om op een zwaar WK te presteren"

Geen WK, dan zou de kers op de taart toch een beetje ontbreken. Rik Verbrugghe: "Ja, want het WK is voor de Belgen belangrijk. Als je kijkt hoe onze renners nu presteren: we zijn heel sterk bezig en ons land zou een WK zeker missen."

 

"De UCI wil nog iets op poten zetten en uit zijn videoboodschap op Twitter leid ik af dat voorzitter Lappartient er een goed oog in heeft. Laten we ervan uitgaan dat het WK toch nog gereden wordt dit jaar."

 

"We passen ons aan, maar het zou leuk zijn mocht het weer een zwaar parcours zijn. Anders moeten alle plannen veranderen en moet je akkoorden sluiten met andere renners."

 

"Ik heb al gesproken met 4 à 5 renners die op een lastig parcours zeker meemogen. Remco Evenepoel rijdt echt heel sterk, maar ik zag in de eerste rit van de Dauphiné ook een goeie Tiesj Benoot. De Belgen zijn klaar om op een zwaar WK te presteren."

 

"En uiteraard is er ook Wout van Aert. Indrukwekkend wat hij ook nu weer in de Dauphiné doet. Ploegen als Jumbo-Visma en Deceuninck-Quick Step steken er bovenuit en hun kopmannen - Van Aert en Evenepoel - maken het af."

De UCI wil nog iets op poten zetten en uit zijn videoboodschap op Twitter leid ik af dat voorzitter Lappartient er een goed oog in heeft. Laten we ervan uitgaan dat het WK toch nog gereden wordt dit jaar.

Bondscoach Rik Verbrugghe