Ga naar de inhoud

"Speelde David bij Ajax, dan was zijn transferprijs 60 of 70 miljoen"

Jonathan David speelde sinds januari 2018 voor AA Gent.

Ivan de Witte klopt zich op de borst. De transfer van Jonathan David bewijst niet alleen de clubkas van AA Gent een grote dienst, maar ook de waarde van ons voetbal internationaal. Al heeft de Belgische competitie nog steeds een perceptieprobleem, vindt makelaar Stijn Francis van Stirr Associates.

Minimaal 32 miljoen euro vangt AA Gent voor zijn goudhaantje Jonathan David, een Belgisch transferrecord. Door een speler uit de Belgische competitie voor het eerst te verkopen voor meer dan 25 miljoen euro stijgt de waarde van de hele competitie, zegt de voorzitter van Gent.

 

Makelaar Francis zit zelf vaak genoeg aan de onderhandelingstafel en is wat verbaasd door zoveel euforie. Francis denk dat David nog veel meer had kunnen opbrengen bij bijvoorbeeld een Nederlandse topclub.

 

Bovendien zijn er volgens hem 10 transfers zoals David nodig die slagen bij een Europese topclub vooraleer onze competitie internationaal echt naar waarde zal geschat worden.

 

“Gent mag tevreden zijn met 30 miljoen euro, maar met de kwaliteiten van David – die ik potentieel echt een Europese topper vind – schat ik dat zijn prijs snel door zal schieten tot 60 of 80 miljoen euro. Vergeet ook niet dat de prijzen internationaal algemeen stijgen.”

Gent mag tevreden zijn met 30 miljoen euro, maar met de kwaliteiten van David schat ik dat zijn prijs snel door zal schieten tot 60 of 80 miljoen euro.

“Als David bij Ajax speelde, dan zou een club hem voor 60 of 70 miljoen kopen. Daar ben ik van overtuigd. Kijk naar Davinson Sanchez (verkocht door Ajax aan Tottenham voor 40 miljoen)."

 

"Dat is een goede speler, die meekan bij Tottenham, maar ik vind Mata van Club Brugge niet slechter. Speelt Mata bij Ajax dan wordt hij voor meer verkocht dan wat nu mogelijk is bij Club Brugge.”

 

“Of neem het voorbeeld van Victor Osimhen. Charleroi zei vorig jaar al een fantastische transfer te hebben gedaan, maar achteraf moesten ze inzien dat hij op korte tijd veel meer waard is. Nog geen jaar later ging hij naar verluidt voor 80 miljoen euro naar Napoli. Al kan je pas echt oordelen natuurlijk als een speler een volgende stap neemt.”

Makelaar Stijn Francis

“David is een Porsche die uit een BMW-garage rolt”

Wat volgens Stijn Francis opvalt, is dat topspelers uit de Nederlandse competitie rechtstreeks doorstoten naar absolute topclubs. Die betaalden zonder verpinken enorme bedragen voor Frenkie de Jong (75 miljoen) of Matthijs de Ligt (85 miljoen).

 

Voor spelers uit België geldt blijkbaar een andere logica. “Ik vraag wel eens waarom Nederlandse clubs beter verkopen en de uitleg van buitenlandse clubs is heel simpel. Ajax zien ze als een Porsche-garage en Anderlecht als een BMW-garage."

 

"Voor een Porsche betaal je altijd meer en dat komt omdat spelers van Ajax in het verleden al bewezen hebben dat ze mee kunnen bij de absolute top.”

 

“David is eigenlijk een Porsche die uit een BMW-garage rolt. Net als Osimhen. David is meer dan 30 miljoen euro waard, maar Belgische clubs hebben gewoon een perceptieprobleem. Europese topclubs hebben nog altijd twijfels bij spelers uit België omdat er in het verleden te weinig succes was.”


“Voor spelers uit België denken topclubs eerst aan een tussenstap. Romelu Lukaku of Kevin De Bruyne slaagden ook niet bij Chelsea. Daarvoor hadden ze een tussenstap nodig.”

Buitenlandse clubs zien Ajax als een Porsche-garage en Anderlecht als een BMW-garage.

Onderhandelingspositie Overmars versus Louwagie

Voor de persoonlijke ontwikkeling van Jonahan David vindt makelaar Stijn Francis de tussenstap naar Rijsel wel een goede zaak. Maar pas als David - en na hem nog voldoende anderen uit de Belgische competitie - slagen aan de absolute top, zal er iets veranderen aan de perceptie en de transferprijzen.

 

“Als er een ding is dat je Michel Louwagie niet moet leren, is het wel onderhandelen", zegt Stijn Francis. "Maar voor Marc Overmars (technisch directeur van Ajax) is het makkelijker te onderhandelen dan voor Louwagie."

 

"Overmars kan zeggen: “Kijk eens welke voetballers wij al voortbrachten”. Ik hoop dat David doorgroeit naar een grote club en bijvoorbeeld Diatta van Club Brugge ook. Dan zullen de prijzen geleidelijk stijgen.”

 

"Het is extreem belangrijk voor de waarde van ons Belgisch voetbal dat dit soort jongens succesverhalen kunnen zijn in het buitenland."