José De Cauwer: "Is Lotto-Soudal niet sexy genoeg?"

  Een zeldzaam beeld de voorbije weken: Lotto-Soudal aan de kop van het peloton.

  Lotto-Soudal kwam sinds de herstart van het wielrennen nog niet in het stuk voor. Ook Christophe Vandegoor en José De Cauwer stellen vast dat de resultaten van de Copernicaanse omwenteling bij de ploeg voorlopig uitblijven.

  "De afgelopen weken heb ik maar 1 lichtpunt gezien bij Lotto-Soudal en dat was Harm Vanhoucke in de Ronde van de Ain. Bij de rest moet ik toch vraagtekens zetten", zegt wielercommentator Christophe Vandegoor.

   

  "Er is veel veranderd binnen de ploeg, structuren zijn volledig door elkaar gegooid", vult José De Cauwer aan. "Ik vind het vooral vreemd dat de ploeg zo weinig jongeren kan aantrekken, terwijl een Lefevere dat met bijvoorbeeld een Almeida wel lukt."

   

  "Ze hebben het geprobeerd met Van Aert en onlangs nog met Philipsen, maar dat is niet gelukt. Dus vraag ik mij af: is de ploeg niet sexy genoeg?"

   

  Met Stan Dewulf had Lotto-Soudal een groeibriljantje, maar toch lieten ze ook hem gaan, naar AG2R. "Niet eens voor het echt grote geld", zegt Vandegoor. "Ik stel mij daar toch vragen bij. Het is geen Van Aert, maar toch een stevige renner voor de Vlaamse koersen."

   

  De Cauwer: "Met de Noor Hagen hadden ze dan toch iemand die top 10 in een grote ronde kon rijden, maar die laten ze nu al gaan. Is die ineens 20 keer duurder geworden? Of kunnen of willen ze niet met hem werken?"

  Als manager mag je toch je nek uitsteken en zeggen: hier ben ik. Wij doen het zo en zo.

  José De Cauwer

  "Grote successen bijna altijd met buitenlanders"

  Toch is er ook nuance. "Ze zijn bij Lotto-Soudal ook bezig met trainers en windtunnels. Er wordt zeker niet slecht gewerkt. Maar als je kijkt naar de geschiedenis van het team, dan zijn de grote successen doorgaans wel door buitenlanders geboekt en niet door de eigen jeugd. Terwijl dat toch de bedoeling is van een nationale loterij."

   

  "Manager John Lelangue blijft ook wat op de achtergrond. Je mag toch je nek uitsteken en zeggen: hier ben ik. Wij doen het zo en zo."

   

  "Vorig jaar zat Lotto-Soudal vlak voor de Tour in hetzelfde schuitje, maar daar winnen ze dan wel 4 etappes. Nu is het er niet en als het er niet is, dan kun je ook niet zeggen dat het goed is."

  Download de podcast van De Tribune