"Met Jumbo-Visma is er voor het eerst een ploeg die naast of zelfs boven Ineos staat"

  Het triumviraat van Jumbo-Visma: Kruijswijk, Dumoulin en Roglic.

  De voorbije jaren viel er niet aan Ineos (Sky) te tornen in de Tour de France, maar met Jumbo-Visma lijkt er voor het eerst een ploeg opgestaan die de Britten écht naar de kroon kan steken.

  Sinds Bradley Wiggins de Tour de France in 2012 won heeft Sky en later Ineos de belangrijkste wielerkoers ter wereld in een bijna versmachtende wurggreep gehouden, met later nog de dominantie van Froome en de eindzeges van Thomas en vorig jaar Bernal.

   

  Maar nu is er met Jumbo-Visma een kaper op de kust. In de Ronde van de Ain waren het de Nederlanders die met de drietand Roglic, Dumoulin en Kruijswijk (en zelfs met Bennett) Ineos in een armklem hielden.

   

  "Voor het eerst sinds Sky is er een ploeg die naast en misschien zelfs boven hen staat", zegt José De Cauwer. "Het belooft een mooie Tour te worden. Wie zal de koers dragen? Misschien zijn er hierdoor zelfs opportuniteiten voor anderen? Dat hebben we de laatste 10 jaar niet gezien."

   

  "Bij Jumbo-Visma hebben ze het mentale voordeel", vindt Christophe Vandegoor. "Bij de voorstelling in de winter hebben ze al duidelijk gezegd: wij gaan voor de Tourzege. Daar werd zelfs al de Tourploeg vrijgegeven, wat heel abnormaal is in het wielrennen. Ze zeggen meteen: wij proberen de scalp van Ineos te pakken."

  Bij Ineos is er misschien wat verzadiging, terwijl die drive er bij Jumbo-Visma juist wel heel erg is.

  José De Cauwer

  "Misschien zegt Dumoulin wel ja, maar denkt hij nee"

  De kansen van Jumbo-Visma stijgen ook met de week, omdat Ineos niet zo sterk lijkt als normaal. "Ze hebben een paar probleemgevallen", zegt Vandegoor. "Thomas is op dit moment nergens. Terwijl die toch ook al die zware trainingsblokken heeft afgewerkt."

   

  "Na zijn Tourwinst is Thomas wat op zijn lauweren gaan rusten", vindt De Cauwer. "Daar komt dan nog het hele verhaal met Froome bij. Blijft hij of blijft hij niet? (Hij trekt uiteindelijk naar Israel Start-Up Nation). Na die vele successen is er nu misschien wat verzadiging. Terwijl bij Jumbo-Visma die drive er wel is."

   

  Bij Jumbo-Visma hebben ze dan weer andere katten te geselen. Wie wordt straks hun kopman? "Roglic probeert het laken nu naar zich toe te trekken en ik denk niet dat Dumoulin dwars door de ploegtactiek heen zal rijden", zegt de Cauwer.

   

  "Alhoewel. Na zijn winst in de Giro was Dumoulin wat koersmoe. Misschien denkt hij nu na die heel lange pauze: dit is wel een kans! Misschien zegt hij wel ja en denkt hij nee."

  Download de podcast van De Tribune