Kreunen Belgische volleybalclubs onder de coronacrisis? "Onze clubs zijn gezond"

  De competitie begint (normaal gezien) eind september.

  Over anderhalve maand, op 26 september, begint het nieuwe volleybalseizoen. De voorbije competitie kwam door de coronacrisis in maart abrupt tot een einde. Er werd geen klassement opgemaakt en evenmin een kampioen gekroond. Tijdens een onlinepersmoment maakte de Belgische volleyballiga de balans op en blikte men vooruit naar het komende seizoen.

  "Het seizoen 2019-2020 is niet met een fiasco afgelopen. Onze clubs hebben de schade kunnen beperken. Als voorzitter van de Liga kan ik verzekeren dat de clubs gezond zijn, klein en groot", onderstreepte Ligatopman Philippe Boone.

   

  "Iedereen is er zich van bewust dat we voor een moeilijk jaar staan, maar ik heb er weinig schrik voor. Onze clubs zijn in handen van goede huisvaders."

   

  "Ze weten dat er komend seizoen minder inkomsten zullen zijn aan onder meer tickets en catering, maar gelukkig zijn onze clubs daar niet zo afhankelijk van als bijvoorbeeld in het voetbal."

   

  "We hebben ook een onafhankelijke en onpartijdige licentiecommissie die voor een goede opvolging van de financiële situatie van de clubs zorgt."

   

  Boone verwees daarmee naar de zaak-Guibertin, de kampioen van Liga B die promotie werd geweigerd door de licentiecommissie. Ook bij het BAS ving de club bot. Terecht, zo onderstreepte Boone. "Guibertin heeft de regels van de financiële fair play niet gerespecteerd." 

  Iedereen is er zich van bewust dat we voor een moeilijk jaar staan, maar ik heb er weinig schrik voor. Onze clubs zijn in handen van goede huisvaders.

  Philippe Boone, topman van de Volleyballiga

  Competitieformule verandert niet

  Het nieuwe seizoen in de topklasse van het Belgische volleybal zal volgens dezelfde formule als vorig seizoen worden afgewerkt.

   

  Acht clubs spelen eerst een reguliere competitie van veertien speeldagen, gevolgd door qualifiers naar een best-of-3 (nummer 1 tegen 8, 2 tegen 7, etc), waarna de acht ploegen worden onderverdeeld in een Champions Final Four en een Challenge Final Four.

   

  De top twee uit de Champions Final Four strijdt in een best-of-5 om de titel. Er zal geen daler zijn en ook een winterstop en het All Star Game vallen weg.

  Charter voor de clubs, die zelf moeten instaan voor testen

  Omdat het nieuwe coronavirus ook komend seizoen mogelijk roet in het eten zal gooien, heeft de Liga in samenwerking met de clubs een charter opgesteld.

   

  "Het is een soort gentlemen's agreement waarin een aantal omstandigheden die kunnen voorvallen zijn uitgeklaard", verduidelijkte Marc Spaenjers, CEO van de Liga.

   

  "Zo is bijvoorbeeld overeengekomen dat we ook zullen starten aan de competitie als er geen publiek wordt toegelaten."

   

  "Er is ook in vastgelegd wat er moet gebeuren als een speler positief heeft getest op corona. Zo zal een club het recht hebben om een match uit te stellen als in een selectie van twaalf maar zeven spelers fit zijn."

   

  Het testen van de spelers laat de Liga over aan de clubs. "Zelf hebben wij daar niet de middelen voor", onderstreepte Philippe Boone. "Er zal per wedstrijd wel een onafhankelijke geneesheer aanwezig zijn die een checklist zal invullen."

   

  Die checklist komt er op basis van een samenwerking met Mensura, een organisatie gespecialiseerd in bedrijfspreventie die een audit zal doorvoeren bij alle clubs om de veiligheidsmaatregelen te optimaliseren. Daarnaast benadrukt de Liga dat alle bestaande medische protocols moeten worden gerespecteerd.