Ploegleider Lodewyck: "Remco hoort ook bij topfavorieten voor Lombardije"

  Evenepoel pakte gisteren uit met een solo van 50 kilometer.

  Remco Evenepoel heeft gisteren weer een staaltje van zijn kunnen laten zien met een solo van 50 kilometer in de Ronde van Polen. Aan de finish stak hij ploegmaat Fabio Jakobsen een hart onder de riem. Was dit vooraf het plan van Deceuninck-Quick Step? "Ik wou hem dat rugnummer niet geven, want ik dacht dat het ongeluk zou brengen", vertelt ploegleider Klaas Lodewyck.

  Een nieuwe demonstratie van Remco Evenepoel gisteren. Hadden ze daar zelfs bij zijn eigen ploeg op gerekend? "We hadden eigenlijk beslist om iemand anders vooruit te sturen waar Remco ging", vertelt Lodewyck een dag later. "Maar op dat moment kreeg ik te horen van de renners dat iedereen kapot zat."

   

  "Het was de bedoeling om van ver te gaan want we wisten dat we het verschil niet zouden maken op de laatste klim. Maar een solo van 50 kilometer, dat was niet gepland."

   

  Wat zeg je dan als ploegleider? "Hij moest zijn eigen tempo rijden op de klim en aan de top zouden we de situatie dan wel beoordelen. In het peloton moest Ineos al het werk doen, maar ze hadden nog maar een mannetje. Dat was voor ons perfect. Remco viel niet stil en zo had hij al snel 45 à 50 seconden voorsprong. We mochten voorbij met de auto en als de concurrenten die auto zien passeren, zakt de moed hen ook wel een beetje in de schoenen."

   

  Majka, Fuglsang en Yates probeerden de jonge Belg terug te halen, maar dat lukte niet. "Het is ongelooflijk. Ook voor ons was het spannend toen we die drie jongens samen vol zagen rijden. Maar ze kwamen in de eerste 5 kilometer geen seconde dichter en toen wist ik dat het goed zat. Hij moest gewoon zijn tempo blijven rijden en geen hongerklop krijgen. Dat is briljant gelukt."

  Het was de bedoeling om van ver te gaan want we wisten dat we het verschil niet zouden maken op laatste klim. Maar een solo van 50 kilometer, dat was niet gepland

  Evenepoel had ook het rugnummer van Fabio Jakobsen op zak. "Hij kwam dat 's ochtends aan mij vragen. Ik vond dat een mooi idee, maar ik wou het niet regelen voor hem. Ik dacht dat het ongeluk zou brengen. Maar ik wist dus dat het in zijn zak zat. Het was een mooi gebaar."


  Is Remco Evenepoel nu de topfavoriet voor Lombardije, die volgende week gereden wordt? "Als je een solo van 50 kilometer uit je benen schudt, dan kan je niet ontkennen dat hij bij de topfavorieten hoort. Hij heeft die koers nog nooit gereden, maar de ploeg heeft wel genoeg ervaring. Ik hoop dat hij een mooie koers kan rijden."


  Zit er nog rek op deze Remco Evenepoel? Want zijn hoofddoel, de Giro, dat is nog wel even. "Ik ga ervan uit dat de trainers goed werk leveren en zij zeggen dat er nog rek op zit. Hij blijft me altijd verbazen."