Johan Museeuw: "Van Aert is al een kampioen, hij kan de 5 monumenten winnen"

  Johan Museeuw was gisteren in Sanremo als cocommentator.

  Johan Museeuw zag gisteren vanaf de eerste rij hoe Wout van Aert zijn eerste monument won. "Tactisch heeft Van Aert gisteren alles perfect gedaan. Dat is ongewoon voor een renner van die leeftijd", zegt Museeuw.

  Museeuw: "Allemaal de verdienste van Wout zelf"

  Wout van Aert heeft gisteren nog maar eens zijn wereldklasse getoond. Johan Museeuw was erbij en spreekt vol bewondering voor de triomfator.

   

  "Van Aert was gisteren de sterkste en de slimste. Na de Strade Bianche is hij als favoriet begonnen aan Milaan-Sanremo. Hij heeft het op een grandioze manier afgemaakt en dat is aan weinigen gegeven. Dat toont aan dat Van Aert al een supergrote kampioen is", vertelt Museeuw, die gisteren in Sanremo zat als cocommentator voor VTM.

   

  Na de zege kwamen de emoties naar boven bij Van Aerts ouders en vriendin. "Dat is logisch. Na zijn zware val vorig jaar was er even twijfel of Wout nog renner kon zijn. Uiteindelijk keerde hij terug en wint hij nu in 1 week de Strade Bianche en Milaan-Sanremo. Dan laat je je emoties gaan. Dat is sport en dat is mooi."

   

  "Deze successen zijn alleen de verdienste van Wout van Aert zelf. Hij heeft keihard gewerkt met zijn trainer en entourage."

  Van Aert is niet enkel sterk, maar ook intelligent. Van beneden tot boven heeft hij alles van een kampioen.

  Johan Museeuw

  Museeuw was vooral onder de indruk hoe Van Aert het gisteren aangepakt heeft. "Hij is de hele wedstrijd heel koel gebleven. 2 kilometer voor de voet van de Poggio zat Van Aert in het peloton in laatste positie. Ofwel heb je dan nog de benen om naar voren te rijden, ofwel ben je niet goed genoeg. En het was dat eerste."

   

  Ook tijdens de afdaling van de Poggio etaleerde Van Aert zijn kunnen. "Hij heeft heel veel voordeel met zijn veldritervaringen. Wout kiest er de juiste lijnen uit en rijdt op zijn manier naar Alaphilippe. Niet te snel, maar wel op het moment waarvan hij denkt dat dat het juiste is."

   

  "Tactisch heeft Wout alles juist gedaan. Voor een jonge renner is dat ongewoon. Dat betekent dat Van Aert niet enkel sterk, maar ook intelligent is. Van beneden tot boven heeft hij alles van een kampioen."

  "Zie in Van Aert een type-De Vlaeminck"

  Waarom heeft het zo lang geduurd dat er nog eens een Belg Milaan-Sanremo kon winnen? "Omdat het zo moeilijk is om die klassieker te winnen", antwoordt Museeuw.

   

  "Voor Merckx en De Vlaeminck was het gemakkelijk om hier te winnen. Dan heb ik het enkele keren geprobeerd, dat is niet gelukt. Daarna kwam Boonen hier, dat is ook niet gelukt. Sagan probeert het ook al jaren en het is ook niet gelukt."

   

  "Van Aert doet 2 keer mee en het lukt hem wel om te winnen. Hij mag misschien wel dromen van meerdere zeges in Sanremo, maar eerst moet hij genieten van zijn eerste monument."

   

  Waartoe acht Museeuw Van Aert nog allemaal in staat? "Vrijdag zei ik in een interview dat ik in Wout van Aert een type-Roger De Vlaeminck zie. En een dag later wint hij Milaan-Sanremo."

   

  "Van Aert is niet de sprinter, maar is wel heel snel. De Vlaeminck was ook zo. De Vlaeminck heeft elke klassieker in Italië gewonnen en daarvoor moet je bergop kunnen rijden. Dat kan Van Aert ook."


  "Misschien mogen we sinds gisteren denken dat Van Aert op termijn alle 5 de monumenten kan winnen."