Verbeke (Anderlecht): "Vooral op vlak van uitgaande transfers hebben we nog werk"

Wordt er nog een oplossing gevonden voor Trebel?

Anderlecht begint morgen tegen KV Mechelen aan de nieuwe jaargang in de Jupiler Pro League. Paars-wit wil beter doen dan vorig jaar en dus had en heeft sportief directeur Peter Verbeke veel werk. "De zomermercato is begonnen met een analyse van de huidige kern. Wat goed was, wilden we behouden en dat is gelukt." Maar de spelerskern moet wel nog afgeslankt worden.

Peter Verbeke heeft de sportieve touwtjes in handen bij Anderlecht. In een interview op het eigen mediakanaal van de club gaf hij tekst en uitleg bij de transferfilosofie. "De financiële situatie is wat ze is. Anderlecht beschikt niet meer over dezelfde middelen als in de voorbije 5 jaar. Onze inkomende transfers moeten we dus zeer scherp afronden en ook aan de juiste salarissen."

 

Er is dus weinig ruimte om groot uit te pakken op de markt. "De zomermercato is begonnen met een analyse van de huidige kern. We wilden behouden wat goed was en dat is tot nu toe gelukt. Het verlengen van de huurovereenkomst van Derrick Luckassen was een prioriteit."

 

Ook heel wat jonge spelers kregen een contractverlenging. Ook in de toekomst moet jeugd een codewoord blijven bij paars-wit. Verbeke concentreert zich dan niet alleen op de eigen academie, maar ook op buitenlands talent. "We willen wereldwijd jonge talenten detecteren en ze hier verder opleiden. Zo kunnen we een meerwaarde creëren."

 

"Ik wil een dynamisch scoutingsteam. Mensen die data- en video-analyse gebruiken. Echt live iemand gaan scouten is de laatste stap. Het is belangrijk dat we alles weten over een speler. Niet alleen wat hij technisch kan, maar ook wie zijn vrouw of vriendin is bijvoorbeeld. We winnen informatie in bij ex-coaches en ex-ploegmaats. Soms zoek je dagen of weken tot je een profiel vindt dat echt bij Anderlecht past."

Anderlecht beschikt niet meer over dezelfde middelen als de voorbije 5 jaar. Onze inkomende transfers moeten we dus zeer scherp afronden en ook aan de juiste salarissen

"Het vertrek van Roofe was een goeie stap voor Anderlecht"

"We streven zoveel mogelijk naar unanimiteit tussen de scouting en de trainers bij een transfers", vertelt Verbeke. "Tot nu toe is dat altijd gelukt. Al is dat geen garantie op succes." Over de nieuwe namen die er al zijn, Bundu, Wellenreuther, Tau, Takidine en  Mychajlytsjenko, had Verbeke alleen maar positieve zaken te vertellen.

 

Maar uitgaand beweegt er nog niet heel veel. "Het vertrek van Kemar Roofe was een goeie stap voor Anderlecht. We gunden hem dat want hij kon er een langdurig contract tekenen. En budgettair hadden wij het ook nodig. Bovendien is er nu ook een plaats vrij in de spits. Een positie waar we ons nog willen versterken."

 

En de jongens die zwaar wegen op het budget, zoals een Adrien Trebel? "We hebben nog veel werk op uitgaand vlak. Er staan veel spelers op de loonlijst waar we een oplossing voor moeten zoeken. De markt is geteisterd door corona dus bij elke club is het budget beperkt. Het wordt dan ook moeilijk om die spelers, die aan een hoog salaris spelen, kwijt te raken in deze markt.  Langs de andere kant zijn het wel nog Anderlecht-spelers en dus willen we er een correcte oplossing voor vinden."

Het interview werd door de club zelf afgenomen: