Fien Lammertyn rijdt als eerste vrouw dubbele Everest Challenge offroad

  Fien Lammertyn (archief)

  Fien Lammertyn heeft vrijdag opnieuw een record op haar naam gezet: tijdens een onverharde rit van bijna 3 dagen op de flanken van de mijnterril van Beringen heeft ze een dubbele Everesting Challenge voltooid. Daarmee is ze wereldwijd de eerste vrouw.

  Tijdens een gewone Everesting Challenge moeten fietsers 8.848 hoogtemeters (het equivalent van de Mount Everest) overwinnen door één en dezelfde helling steeds op en af te rijden.

   

  Tijdens de dubbele versie moet dat dus twee keer zo hoog, en dat met een maximum van twee uur slaap over de hele rit. Lammertyn maakte die uitdaging nog zwaarder door te kiezen voor de offroadbeklimming van B-Mine in Beringen, met stijgingspercentages tot 16 procent.

   

  In totaal reed ze ondanks de hitte de terril 301 keer op en af. De poging startte dinsdagnacht, in de hoop donderdagavond klaar te zijn. Maar uiteindelijk werd dat dus pas vrijdagavond.

   

  "Want offroad bleek veel trager dan mijn Everesting Challenge op de Kluisberg. Omdat het zo warm was, kroop er ook veel tijd in het steeds bijvullen van mijn drinkbussen", vertelt Lammertyn.

  "Ik voel me betrekkelijk goed, de adrenaline werkt nog na"

  De vertraging zorgde er ook voor dat Lammertyn haar 2 uurtjes slaap al vroeg in de poging had opgebruikt. Maar toch klonk ze een dag na het einde fris. "De adrenaline werkt nog na, denk ik. Ik voel me betrekkelijk goed. Waarschijnlijk krijg ik vanavond wel een klopje."   

   

  Wereldwijd zijn er nog maar drie vrouwen die de dubbele Everesting Challenge hebben voltooid. "Eén virtueel (op de rollen, red.), één op de weg, en nu ik, als eerste offroad."

   

  "Eigenlijk had ik gewoon als eerste vrouw die dubbele Everest willen doen, maar ik moest mijn poging uitstellen omdat ik wat sukkelde met de achillespees. Zo waren de twee andere vrouwen me voor."

   

  En Lammertyn heeft al een volgende stunt in gedachten. "Ik zou graag de Koppenberg 'everesten'. Maar eerst moet ik herstellen van deze poging."

  Ik zou graag de Koppenberg 'everesten'. Maar eerst moet ik herstellen van deze poging.

  Fien Lammertyn

  De vorige Everest Challenge van Lammertyn: