Stof rond "roze Mercedes" is nog niet gaan liggen: 5 teams gaan in beroep

  De soap rond de "roze Mercedes" van Racing Point is nog niet afgelopen. De renstal gaat in beroep tegen de straf die ze kreeg van de FIA na een klacht van Renault. Maar vier andere teams overwegen dan weer een klacht in te dienen tegen Racing Point omdat ze vragen hebben over het kopiëren van auto-onderdelen.

  Racing Point kreeg gisteren een aftrek van 15 WK-punten en een boete van 400.000 euro. Die straf van de FIA kwam er na klachten van Renault. Racing Point zou een remonderdeel, de achterste "brake ducts", exact hebben overgenomen van Mercedes. Het zijn dezelfde onderdelen die de wereldkampioen vorig jaar gebruikte.

   

  Volgens de regels die dit jaar gelden, is dat verboden. Het is een van de onderdelen die ploegen zelf moeten ontwerpen. Otmar Szafnauer, teambaas van Racing Point, zei vrijdag al dat zijn team in zijn ogen niets fout heeft gedaan. Kort voor de vrije training van zaterdag liet hij weten in beroep te gaan.   

   

  Maar ondanks de straf en de uitspraak dat de onderdelen inderdaad gekopieerd werden, mag de auto wel zo blijven rijden. 

   

  Vier teams overwegen daarom (opnieuw) een protest in te dienen tegen Racing Point. Dat zijn Ferrari, McLaren, Renault en Williams. Zij denken dat er nog meer onderdelen op de "roze Mercedes" exact gekopieerd werden. De Formule 1-teams hebben 96 uur de tijd om een eventuele klacht te onderbouwen en officieel in te dienen.