Vandenbempt: "Twee grote titelkandidaten en reuzebenieuwd naar RSCA"

  Het lange wachten is voorbij! Zaterdag om 16.30u begint het Belgische voetbalseizoen in 1A opnieuw. Samen met alle voetbalfans is Peter  Vandenbempt daar erg blij om. In drie delen blikt hij vooruit: "Met heel veel enthousiasme, maar ook met heel veel onzekerheden."

  1. Wie zijn de uitgesproken titelkandidaten?

  Op dit moment - en ik kan niet genoeg herhalen dat het om een momentopname gaat - zijn er twee belangrijke titelkandidaten. Ik denk dat iedereen zich wel aan die voorspelling durft te wagen.

   

  Club Brugge, omdat alles wat vorig seizoen goed was behouden is en er de volgende weken nog wel wat mogelijk is. Daar hebben ze de financiële slagkracht voor. De bekerfinale kan hen daar toe hebben aangezet (zie ook vraag 3).

   

  De andere kandidaat is AA Gent. Als je ziet hoe ambitieus Gent was op de transfermarkt en hoe het heeft geïnvesteerd in spelers die in principe meteen inzetbaar zijn, dan is Gent het aan zichzelf verplicht om heel dicht te eindigen bij Club Brugge. Op dezelfde puntenafstand eindigen - zelfs als ze daarmee tweede worden - van Club, zou eigenlijk een teleurstelling zijn.

   

  Hun gretigheid en ambities zie ik vooral geïllustreerd door het bedrag dat ze betaalden voor Nurio. Ik vind hem een heel goede linksback, maar 6 miljoen euro voor een linksachter lijkt me wel heel erg ambitieus.

  Nurio vind ik een heel goede linksback, maar 6 miljoen euro voor een linksachter lijkt me wel heel erg ambitieus.

  De ambities van Gent zijn geen verrassing. Iedereen weet dat voorzitter Ivan De Witte nog eens wil schitteren in België en vooral dat hij opnieuw wil proeven van de Champions League. Ik vrees wel voor Gent dat de sfeer in de club bepaald gaat worden door de voorrondes van de CL.

   

  De drang is zo groot dat als het misloopt er tot Nieuwjaar een domper op het verhaal kan zitten. En mislopen kan het natuurlijk. De eerste voorronde wordt gespeeld over 1 match. Daarin kan je allerlei dingen tegenkomen. Ik zou zeggen: Club Brugge heeft het vorig jaar voor elkaar gekregen en dat was uitzonderlijk.

   

   Er blijft natuurlijk ook 1 groot vraagteken en dat is Jonathan David. Ik denk dat we mogen zeggen dat hij de beste speler van het afgelopen seizoen was, in elk geval de meest bepalende, de meest belovende, meest efficiënte. Zijn vertrek zou een grote aderlating zijn.

  2. Wat zijn de ware ambities van de andere "grote 4"?

  Ik denk dat we ons niet mogen blindstaren op de bekerfinale om de sterkte van Antwerp in te schatten. Daar speelde het met een noodelftal en Ivan Leko heeft daar - terecht - voor pragmatisch voetbal gekozen gezien de krachtsverhouding met Club.

   

  Afhankelijk van wat er nog bijkomt zullen we zien of de lacunes die door het vertrek van enkele sterkhouders zijn ontstaan, worden ingevuld. Dan denk ik aan Bolat , Arslanagic en Hoedt. Daar in het hart van de de verdediging vinden we de onzekerheid.

   

  Het is duidelijk dat Antwerp een plaats in de top 4 ambieert en als ze daar niet bij zijn, dan zal voorzitter Paul Gheysens ongelooflijk ontgoocheld zijn. Ik denk niet dat Antwerp klaar is voor de titel. Antwerp-fans mogen me dat eventueel in mei voor de voeten gooien en dan zal ik met plezier mijn ongelijk toegeven, maar het is toch het jaar van de herstructurering.

   

  Als Antwerp wil doorstoten naar de top drie dan moet het op een andere manier gaan voetballen. Spelen zoals tegen Club in de bekerfinale gaat in de meeste competitiematchen niet lukken. Daar moet Antwerp dominant zijn. Dat is ook waar Leko voor staat en waarom de keuze op hem is gevallen. De eerste keuze was Hein Vanhaezebrouck, net ook om die stap te zetten naar een ander soort voetbal.

  Als je me een week of twee geleden had gevraagd wat we mogen verwachten van Standard, dan had ik gezegd: "niet te veel, gezien de moeilijke financiële situatie die ze zelf ook niet ontkend hebben".

   

  De verwachting was dat een aantal sterkhouders noodgedwongen moest vertrekken zoals Bastien, Amallah of misschien Cimirot. Het zou kunnen dat dat met de nieuwe investeerder niet meer hoeft. Al heb ik begrepen dat er momenteel nog niet meer geld beschikbaar is. Het zal belangrijk zijn of Standard die spelers kan behouden.

   

  De voorbereiding was alles bij elkaar verrassend goed en trainer Montanier heeft een zeer goede indruk gemaakt. Hij is natuurlijk een trainer met een zeker palmares en aura. Dus waar er een paar weken geleden nog somberheid rond de club hing, heeft de evolutie van de afgelopen week voor vernieuwd optimisme gezorgd.

   

  Maar op basis van de aanwezige kwaliteit, rangschik ik Standard toch een trap of twee lager dan Club en Gent en ook Antwerp. De top 4 zal de ambitie zijn bij Standard, maar ik ben zo stout om te denken dat de top 4 misschien net iets te hoog gegrepen is.

  Waar er een paar weken geleden nog somberheid rond Standard hing, heeft de evolutie van de afgelopen week voor vernieuwd optimisme gezorgd.

  Hannes Wolf heeft als trainer van Genk een goede beurt gemaakt, vind ik. Genk viel wel uit de top zes - al waren ze daar mischien nog wel in geraakt - en speelde met ups en downs. Maar als hij kan voortbouwen op wat hij heeft neergezet, zie ik wel mogelijkheden.

   

  Genk sukkelt wel met vervelend veel blessures, bijvoorbeeld in het hart van het middenveld. Wat ik heb begrepen - en wat ik ook zelf vind - is dat ze nog zoeken naar een creatieve speler op de middenstrook. Een opvolger voor Pozuelo, zeg maar. Dat hebben ze vorig seizoen toch gemist.

   

  Er is bij Genk kwaliteit aanwezig om in de top vier te eindigen. Met een zeer solide verdediging en een aantal eerdere versterkingen zoals Thorstvedt, voor wie de aanpassingsperiode voorbij is. Nog belangrijk: Genk heeft veel te lang een keepersprobleem gehad. Dat lijkt door de terugkeer van Vukovic nu opgelost.

  Naar Anderlecht ben ik reuzebenieuwd. Ze zijn zelf optimistisch, zeker wel. Je moet wel kunnen rekenen op een fitte Kompany, dus dat is wel al een tegenslag. Maar ze verwijzen zelf altijd naar de dag waarop Frank Vercauteren heeft overgenomen.

   

  Als je de eerste tien speeldagen er van tussen laat, dan eindigden ze als vierde op nauwelijks een punt van Gent, het veel geroemde Gent. Ze hebben hetzelfde elftal, dat een jaar meer ervaring heeft, de manier van spelen beter onder de knie heeft ook. Alleen is in de voorbereiding nog eens gebleken dat ze een spitsenprobleem hebben. Al werken ze daar aan.

   

  Voorts is het uitkijken naar de doorontwikkeling van jonge talenten. Verschaeren heeft een moeilijke voorbereiding achter de rug, terwijl het toch het jaar van de bevestiging moet worden. Lokonga moet meer brengen dit jaar, vind ik. Sneller spelen, de bal minder lang aan de voet houden. Kunnen Doku en Amuzu de stap naar meer efficiëntie zetten? 

   

  Maar ik heb wel een goed oog in Anderlecht eigenlijk. Dat heeft ook te maken met de rust die heerst in de club. Die is er de voorbije twee of drie jaar geen moment meer geweest. Spelers mogen dan wel zeggen dat ze in een cocon zitten en dat onrust en media-aandacht niet op hen afstraalt, maar dat is natuurlijk wel het geval.

   

  Wel belangrijk wordt het om goed te beginnen tijdens een - alles bij elkaar -  haalbaar programma. Niet met te veel 0-0 of 1-1 zoals vorig jaar. Om zo rust en vertrouwen te creëren. Bij Anderlecht geldt wat voor Antwerp geldt: als ze niet in de play-off van de top 4 zitten, gaan ze ongelooflijk ontgoocheld zijn.

  3. Wat heeft de bekerfinale ons geleerd over kampioen Club Brugge?

  Niet te veel, zou ik zeggen. De bekerfinale is maar een momentopname geweest en Club was gewoon slecht. Zo eenvoudig is het. Dat had te maken met allerlei sterkhouders die niet thuisgaven.

   

  Het hoeft geen betoog dat op lange termijn dit elftal er gewoon weer staat. Met de solide defensie, die vorig jaar ook het verschil was met de andere ploegen en het uitstekende middenveld. Dat is niet weg.

   

  Voorin zijn er wel vraagtekens, zoveel is duidelijk. De opvolger van Wesley als diepe spits wordt voorlopig niet gevonden. Daar zal Club nog wel wat doen, denk ik.

   

  Wat Clement vooral moet proberen is om jongens als Okereke en Diatta opnieuw aan het voetballen te krijgen. Okereke is stilaan toch een probleem. Als Club een of twee spelers kan halen, is het wat mij betreft toch nog altijd de grote favoriet.

   

  De vraag na een kampioenenjaar is altijd:  verander je grondig omdat je nieuwe lucht wil rond de spelersgroep uit angst voor verzadiging? Of kies je voor stabiliteit en bouw je voort? Die stabiliteit is er bij Club en het komt er op aan om die aan te vullen met nieuw bloed voorin. 

   

  Ik denk dat Philippe Clement slim genoeg is om zichzelf nog eens uit te vinden. Het klopt dat zijn collega’s meer gebeten zullen zijn om "de code te kraken", om dat cliché te gebruiken, maar het is niet zo dat hij mordicus aan 1 systeem vasthoudt. Na het vertrek van Pozuelo bij Genk heeft hij ook op een andere manier moeten voetballen. Hij staat wel voor de uitdaging om het vuur er opnieuw door te jagen.

  Het hoeft geen betoog dat op lange termijn Club Brugge er gewoon weer staat. Met de solide defensie, die vorig jaar ook het verschil was met de andere ploegen en het uitstekende middenveld.

  4. Zijn Charleroi en KVM blijvers bovenin?

  Ik denk dat Charleroi gekomen is om te blijven. Ik rangschik ze nog net iets onder Antwerp, wegens meer financiële mogelijkheden daar, maar de stabiliteit bij Charleroi is gebleven. Ze halen Rezaei terug, die heel belangrijk is voor Charleroi. Want Nicholson alleen is te weinig.

   

  En ik denk dat ze met Gillet een heel slimme transfer hebben gedaan. Hij is iemand die ervaring heeft aan de top, fysiek ondanks zijn leeftijd nog super is en die het middenveld wedstrijdmentaliteit, ervaring en grinta kan bijbrengen.

   

  Met Nurio zijn ze blijkbaar een ongelooflijk goede linksback kwijt, maar Belhocine is iemand die niet bij de pakken blijft zitten en naar oplossingen zoekt.

   

  De tijd dat tijdens de winterstop of in de zomer de beste spelers vertrokken uit Charleroi, die tijd ligt toch ook al even achter ons. Dus ik zie geen reden waarom Charleroi niet zou meedraaien in de betere subtop.

  De tijd dat tijdens de winterstop of in de zomer de beste spelers vertrokken uit Charleroi, die tijd ligt toch ook al even achter ons.

  KV Mechelen heeft ons vorig jaar verbaasd en het jaar daarvoor ook al
  in de bekerfinale. Ook daar is de stabiliteit gebleven. Er zijn een aantal
  jongens nu een jaartje ouder.

   

  Wat wel het geval is, is dat KVM zou kunnen lijden onder de afwezigheid van het publiek. Niet dat ze altijd wonnen thuis, maar het publiek creëert wel altijd een bijzondere sfeer waardoor de ploeg boven zichzelf uitstijgt. Dat gaan ze wel missen.

   

  In het jaar van de bevestiging wordt het net iets moeilijker om helemaal bovenaan mee te doen, maar ik zie ze wel probleemloos meedraaien bij de betere helft van de rankschikking.

   

  Peter Vandenbempt