Vandenbempt: "Kompany wil zeker nog 1 jaar spelen, want EK komt eraan"

  Staat Kompany dit seizoen nog veel op het veld?

  Het nieuwe voetbalseizoen is (godzijdank) gisteren begonnen na de storm rond het competitieformat en tegen een achtergrond van dreigende coronawolken. In zijn derde en laatste vooruitblik praat Peter Vandenbempt over de gevolgen van de ontwikkelingen van de laatste weken.

  1. Welke clubs hebben het grootste nadeel door te spelen in lege stadions?

  Als je sportief kijkt naar de clubs die het meeste voordeel halen uit hun fanatieke - maar dat bedoel ik positief - publiek, dan kom ik uit bij Club Brugge, dat een zeer dwingend publiek heeft al vele jaren lang. Dan kom ik uit bij Standard, de Hel van Sclessin wordt niet voor niets zo genoemd. Dan kom ik uit bij Antwerp, waar ook altijd een sfeer wordt gecreëerd, die intimiderend is en de eigen ploeg voortstuwt en kom ik uit bij KV Mechelen.

   

  Dat zijn de vier ploegen die in lege stadions een groot voordeel kwijt zijn tegenover de tegenstander en onbewust ook tegenover de scheidsrechter. Voor Anderlecht, zal ik bijvoorbeeld maar zeggen, wordt het makkelijker voetballen Achter de Kazerne, in Brugge of in Luik als het stadion leeg is.

  Voor Anderlecht wordt het makkelijker voetballen Achter de Kazerne, in Brugge of in Luik als het stadion leeg is.

  2. Wat vind je van het competitieformat voor de volgende twee seizoenen?

  Ik had er de play-offs in het eerste seizoen afgelaten. Niet omdat ik sowieso geen voorstander ben van play-offs, maar omdat je een heel onzeker seizoen instapt dit jaar en niet weet of we de hele tijd zullen kunnen voetballen. Gelukkig kunnen we er nu al aan beginnen, dat is volgens mij heel belangrijk voor de kalender.

   

  Maar uiteindelijk zitten we toch met een even volgeladen kalender als anders door er twee clubs aan toe te voegen. Als je het mij vraagt, is dat overigens de enige juiste oplossing. Als er geen grote calamiteiten gebeuren en we niet plots een paar weken niet kunnen voetballen, dan gaat de hele soap snel vergeten zijn.

  3. Zal de heisa rond het competitieformat nog nazinderen?

  Er is mij wel al eens gevraagd of Waasland-Beveren niet geviseerd zal worden wegens de manier waarp ze in 1A konden blijven. Dat denk ik niet. Eens supporters opnieuw in het stadion zijn, zijn ze daar niet mee bezig. En gaat Cercle Brugge, STVV of Eupen meer gemotiveerd zijn tegen Waasland-Beveren wegens… nee, natuurlijk niet!

   

  We dachten dat van KV Mechelen ook vorig seizoen. In het begin waren er enkele giftige spandoeken, maar dat is snel verdwenen onder meer omdat ze het heel goed hebben gedaan. Waasland-Beveren gaat traditioneel een heel moeilijk seizoen tegemoet, maar dat heeft niets te maken met de rechtszaken die ze hebben aangespannen.

   

  In de bestuurskamers denk ik dat de club geen goede beurt heeft gemaakt bij de collega’s in de Pro League door de halsstarrigheid waarmee ze zijn blijven strijden, maar ik las dat Michel Louwagie zei dat ongeveer elke club hetzelfde had gedaan. En dat is ook de waarheid.

   

  Als clubs eerlijk zijn met zichzelf dan moeten ze toegeven dat ze waarschijnlijk hetzelfde hadden gedaan. Maar dat Waasland-Beveren op dit moment niet het meest graag geziene lid van de Pro League is, dat is wel duidelijk.

  Ik las dat Michel Louwagie zei dat ongeveer elke club hetzelfde had gedaan als Waasland-Beveren. En dat is ook de waarheid.

  4. Geloof je nog in Kompany als speler dit seizoen of zal hij meer evolueren naar trainer/bestuurder?

  Ik denk dat Vincent Kompany ook voor zichzelf heeft uitgemaakt dat hij zeker nog 1 jaar speler wil zijn. Het EK komt eraan en hij kan zich niet voorstellen dat hij daar niet bij zal zijn.

   

  Ik vond de manier waarop hij nogal heftig stond te coachen toen hij geblesseerd raakte en daardoor Frank Vercauteren in de schaduw duwde, nogal ongelukkig. Daardoor vroeg iedereen zich opnieuw af wie nu eigenlijk de trainer is. Maar blijkbaar was dat min of meer afgesproken en is bovendien ook doorgesproken dat Vercauteren duidelijk T1 is als zondag hun seizoen begint. 

   

  Kompany zal zich vooral focussen op zijn rol van speler. Dat hebben Wouter Vandenhaute en Karel Van Eetvelt ook gezegd. Als Anderlecht een goed seizoen wil draaien, dan hebben ze ook de beste Kompany nodig achterin.

   

  Hij zal zijn invloed blijven uitoefenen op de manier van spelen, op de training en binnen de hele club, want hij is heel erg betrokken bij de ontwikkeling van de hele club. Maar hij zal vooral zijn stempel willen drukken als speler, zoals hem dat ook is gevraagd. We zullen zien of zijn lichaam dat houdt.

   

  Peter Vandenbempt