Lefevere blijft bij rechtszaak: "Fabio zou meer dan 6 nullen gaan verdienen, en nu?"

  Patrick Lefevere (Deceuninck-QuickStep) heeft al enkele dagen gehad om de zware crash van zijn renner Fabio Jakobsen een plaats te geven. Toch blijft hij achter zijn eerste reactie staan en wil hij dit incident grondig laten onderzoeken. "Die jongen was goed op weg om een contract van meer dan zes nullen te tekenen, en nu? Fabio en de ploeg hebben enorm veel schade."

  "Mijn boosheid is een beetje over, maar ik ben in shock. Vanochtend in het vliegtuig voelde ik me echt niet lekker", vertelde Patrick Lefevere vanuit Milaan. "Het zijn er ook moeilijke omstandigheden. De dokters leveren uitstekend werk, maar niemand spreekt Engels en door de coronaregels kan onze eigen ploegdokter er ook niet bij. Het ziekenhuis communiceert eerst met de pers en dan met ons."

   

  Heeft Lefevere ondertussen al klacht neergelegd tegen Dylan Groenewegen? "We hebben klacht neergelegd bij de UCI, maar de Poolse politie heeft zelf een onderzoek ingesteld. Meteen na de crash hebben ze zijn fiets in beslag genomen bijvoorbeeld. We weten ondertussen wel wat we moeten doen om de rechten van Fabio en de ploeg te vrijwaren. We moeten een brief opstellen en opsturen naar de Procureur des konings in Katowice."

   

  Lefevere blijft dus bij zijn standpunt, maar een gerechterlijke procedure kan een werk van lange adem worden. "Fabio Jakobsen heeft uiteraard schade en wij als ploeg ook. Jakobsen was volgens mij op weg om de beste sprinter ter wereld te worden. Nu ben ik mijn spurter kwijt, misschien wel voor altijd."

   

  "En die jongen was goed op weg om een contract te tekenen ter waarde van meer dan zes nullen. En nu? De ploeg betaalt hem nu nog wel door, maar wat na zijn contract? Hopelijk heeft hij een gewaarborgd inkomen genomen. In het ergste geval wordt hij invalide verklaard en krijgt hij 500 of 800 euro per maand. Daar kom je er niet mee."

  Volgens mij was Jakobsen op weg om de beste sprinter ter wereld te worden. Nu ben ik mijn spurter kwijt, misschien wel voor altijd

  "Er zou een neutrale veiligheidsadviseur moeten komen"

  De impact op de ploeg van Lefevere is niet te overzien. "Op dit moment denk je niet aan geld. We zullen een vertaler betalen en als ik hem moet overvliegen naar de duurste of bekendste chirurg ter wereld, dan doe ik dat."


  Kunnen we uit dit vreselijke incident toch iets leren? Moeten aankomsten veiliger gemaakt worden? "Ik vind dat er zoals in de F1 een adviseur voor de parcours zou moeten zijn. Iemand moet zeggen: "dit kan niet". Het moet een neutrale veiligheidsadviseur zijn die ook kan zeggen wanneer iemand in de fout gaat in de sprint. Dit moet aangeklaagd worden en de rennersvakbond moet dat doen, maar de CPA doet niets."

   

  Heeft Lefevere al eens gedacht aan de mentale impact die dit alles ook wel zal hebben op Dylan Groenewegen? "Die zal ook mentaal kapot zijn. Ik heb ook gelezen dat hij zich niet zou mogen excuseren want dan erkent hij zijn fout. Dan voel je dat dit een zaak op het scherp van de snede zal zijn. Ik heb al mails gekregen van advocaten die mij spontaan hun diensten aanbieden. Dat zegt al veel."


  Lefevere is uiteraard in Italië voor Milaan-Sanremo. "Eerlijk, voor ons is het al iets minder belangrijk. We hebben al veel gewonnen en de prioriteit is nu Fabio. Voor de renners is het ook niet makkelijk. Als je dat beeld voor je hebt, dan zal je in een afdaling of een sprint wel eens vroeger remmen. Dat kost tijd."