Speerwerper Cedric Sorgeloos: "Veel meer dan enkel een sterke arm"

  Cedric Sorgeloos aan de slag op de piste van AC Waasland in Sint-Niklaas.

  De Vlaamse Atletiekliga (VAL) kiest in haar nieuwe beleidsplan voor een andere aanpak. Zo wordt speerwerpen 1 van de 5 disciplines waarop gefocust wordt, onder meer op basis van het aanwezige talent. Cedric Sorgeloos, 20 jaar, is zo'n talent. "Deze zomer wil ik de grens van 80 meter breken."

  Die zomer is natuurlijk al stevig onthoofd door de coronacrisis. Afgelopen weekend nam Sorgeloos weer deel aan een wedstrijd, al bleef hij met een beste worp van 74,86m wat onder de verwachtingen. Logisch, want het was zijn eerste competitie sinds lang.

   

  "Speerwerpen heeft geen winterseizoen. Normaal gezien had ik een eerste wedstrijd in maart, maar dan kwam corona. En zo zat ik bijna een jaar zonder competitie."

   

  "Na een zoveelste afgelasting vroeg ik me soms wel af: waarom doe ik het nog? Maar al bij al kon ik er goed mee omgaan. Ik ben ook nog jong, en kon de tijd goed gebruiken om extra te werken aan kracht en snelheid."

   

  Ook snelheid dus, want speerwerpen is meer dan een sterke arm zegt Sorgeloos. "Die arm is misschien maar 20 procent. Het is echt een combinatie van techniek, kracht en snelheid; een complete sport dus."

  80 meter

  Vorige zomer verbeterde de Waaslander zijn PR (en BR bij de junioren) naar 79 meter 82. De grens van 80 meter breken blijft zijn doel deze zomer, ook al is die zomer al flink ingekort. "Op training hebben we soms m'n worpen gemeten, dat hielp ook mentaal. En het was altijd wel in de buurt van 80 meter. Dat is natuurlijk "maar" training, maar het was in elk geval veel beter dan op training vorig jaar."

  Parijs en LA

  Als hij die kaap van 80 meter rondt en kan blijven bevestigen, komt ook deelname aan de Spelen van Tokio in zicht. "Maar gezien mijn leeftijd blijven Parijs '24 en Los Angeles '28 het grote doel."


  Dat "zijn" discipline nu 1 van de 5 zogenaamde focussporten van de VAL is, kan daarbij helpen. "Je hoort me niet klagen", lacht Sorgeloos, "en hopelijk komen hier meer talenten uit."

   

  "Voor mezelf wordt het belangrijkste dat hierdoor de communicatie tussen trainers zal verbeteren. Dat ontbrak nu, in bijna elke discipline. Maar leren uit ervaringen van anderen kan alleen maar positief zijn."

  Beluister hieronder de volledige reportage: