Lefevere: "Verwijt Groenewegen een moordaanslag, niet meer en niet minder"

  Dylan Groenewegen

  Meteen na de zware val in de 1e rit van de Ronde van Polen was Patrick Lefevere op Twitter al snoeihard voor Dylan Groenewegen. Een dag later neemt de manager van Deceuninck-Quick Step niets terug van die woorden.

  Jumbo-Visma-renner Dylan Groenewegen deed woensdag in de sprint de deur dicht voor Fabio Jakobsen, die op huiveringwekkende wijze in de dranghekken gekatapulteerd werd. De Nederlander van Deceuninck-Quick Step ligt in een kunstmatig coma in het ziekenhuis van Katowice. Zijn toestand is stabiel.

   

  Meteen na de rit was Patrick Lefevere al vernietigend voor Groenewegen. "Ze moeten hem in de gevangenis steken. Ik stap naar de rechtbank. Zulke acties horen niet thuis in het wielrennen. Dit is een criminele daad", schreef Lefevere op Twitter.

   

  Een dag later slikt hij bij Radio 2 niets in van die woorden. "Ik verwijt hem een moordaanslag, niet meer en niet minder. Als je maar met twee renners bent en je voelt duidelijk dat de andere je voorbij sprint en je rijdt hem "met zijn klikken en klakken" in de nadarhekken, dan is dat gewoon een aanslag. Zo simpel is het."

   

  "Wat als het niet bewust was? Dan moet je mij een keer uitleggen wat dan wél bewust is. We hebben al een klachtenbrief gestuurd naar de UCI en de ploeg zal bij de Poolse politie ook klacht indienen voor opzettelijke slagen en verwondingen. De politie had de fiets van Jakobsen ook al in beslag genomen."

   

  "Fabio Jakobsen heeft alle beenderen in zijn gezicht gebroken. Het is heel erg. We blijven bidden dat hij het overleeft. Zijn familie is op weg naar Polen, in het gezelschap van onze psycholoog."

   

  Lefevere kreeg gisteravond nog telefoon van teambaas Richard Plugge van Jumbo-Visma. "Ik heb hem verteld dat ik het moedig vond dat hij me belde, maar ik heb hem ook gezegd dat ik geen enkel begrip kan opbrengen voor het manoeuvre van Groenewegen. Dat kan ik gewoon niet."

   

  "Wat er nu moet gebeuren? Hij is al uit koers genomen, begrijp ik. Maar een schorsing zou niet misstaan."

  Ronde van Polen
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1/>/>Lublin - Chelm216.4 kmBauhausBauhaus
  2/>/>Zamosc - Przemysl200.8 kmAlmeidaAlmeida
  3/>/>Sanok - Rzeszów224 kmGaviriaAlmeida
  4/>/>Tarnów - Bukovina Terma156.7 kmAlmeidaAlmeida
  5/>/>Chocholów - Bielsko-Biala168.9 kmArndtAlmeida
  6/>Katowice - Katowice19.1 kmCavagnaAlmeida
  7/>/>Zabrze - Krakau144.9 kmvan den BergAlmeida