Het licht staat op groen: competitie kan van start gaan in provincie Antwerpen

  Er mag gevoetbald worden op de Bosuil.

  Antwerp-Moeskroen en KV Mechelen-Anderlecht, twee affiches van de eerste speeldag in de Jupiler Pro League, kunnen zoals gepland gespeeld worden. Dat hebben minister van Sport Ben Weyts en de Pro League laten weten.

  Antwerpse profclubs krijgen groen licht om te voetballen: "In de rest van Europa wordt ook gevoetbald"

  "Antwerpse Pro League-clubs kunnen onmiddellijk de trainingen hervatten"

  Nadat provinciegouverneur Cathy Berx een verbod op contactsporten in de provincie Antwerpen had uitgesproken, hingen twee wedstrijden van de openingsspeeldag van de nieuwe voetbalcompetitie aan een zijden draadje.

   

  De voorbije dagen kon niemand de verwarring en onduidelijkheid wegnemen en werd de hete aardappel keer op keer doorgeschoven.

   

  Een beslissing werd in handen van minister van Sport Ben Weyts gelegd en hij staat de profmatchen op Antwerps grondgebied toe, zo bevestigt ook de Pro League.

   

  Er wordt dus geen streep getrokken door Antwerp-Moeskroen (zaterdag 19u) en KV Mechelen-Anderlecht (zondag 18.15u). 

   

  "De Pro League ontving zonet de bevestiging van Vlaams minister van Sport Ben Weyts dat het profvoetbal van de Jupiler Pro League en de 1B Pro League opnieuw van start kan gaan met de trainingen en de wedstrijden voor de Antwerpse clubs."

   

  "De Antwerpse Pro League-clubs kunnen zo onmiddellijk de trainingen hervatten en de wedstrijden van dit weekend in de Jupiler Pro League vinden plaats, zoals voorzien."

  "Elk vermijdbaar contact moet effectief worden vermeden"

  "Op basis van de uitgewerkte protocollen, de gedetailleerde test- en opvolgingsprocedures en het voorbeeldige gedrag van de fans het voorbije weekend, besliste de minister vandaag om het professionele voetbal van start te laten gaan", vervolgt de Pro League.

   

  "Zoals aangegeven in het CELEVAL-advies wordt ter zake ook een kader uitgetekend met concrete richtlijnen bovenop de reeds in detail uitgewerkte protocollen."

   

  "Onder meer wordt daarin opgenomen dat spelers elk vermijdbaar contact ook effectief dienen te vermijden, zoals bijvoorbeeld na afloop van een wedstrijd of het scoren van een doelpunt. Ook wordt de maatschappelijke voorbeeldfunctie van professionele clubs onderlijnd."

   

  "De Pro League dankt minister Weyts, verbindt zich er toe deze bijkomende maatregelen duidelijk te briefen aan de clubs en zal er op toezien dat de Jupiler Pro League dit weekend vlekkeloos van start gaat, op en naast het veld."

  "Als je competitie nu niet laat starten, dan ben je COVID-hoofdstad van de wereld"

  Alles moet verlopen "volgens de protocollen en de beslissingen van de Veiligheidsraad", klinkt het bij het kabinet van Ben Weyts.

   

  "Ik denk dat je, enkele dagen voor de vooropgestelde startdatum, niet anders kan dan die verantwoordelijkheid zo snel mogelijk opnemen en een duidelijke beslissing nemen, eerder dan opnieuw de bal doorspelen", aldus Weyts.

   

  "Zowat in heel Europa zijn of worden de sportcompetities gestart, zelfs in rode gebieden zoals Barcelona of Leicester wordt er op alle niveaus gesport. Nu onze competities niet van start laten gaan, dan verklaar je jezelf tot zowat de COVID-hoofdstad van de wereld", klinkt het.


  De beslissing van Weyts heeft ook betrekking op amateurcompetities. Lokale besturen en de sportfederaties zelf zijn en blijven volgens Weyts wel gemachtigd om strengere maatregelen uit te vaardigen of zelfs competities niet te laten starten.