Pro League verwacht donderdag uitspraak in zaak van Westerlo

  Donderdag weten we wellicht of Westerlo een kans maakt om te promoveren.

  Zaterdag moet normaal gezien de competitie in 1A van start gaan. 2 zaken kunnen nog roet in het eten gooien: de klacht van Westerlo en de coronamaatregelen in Antwerpen.

  Westerlo pikt het niet dat zowel OH Leuven als Beerschot wordt toegelaten tot 1A en daarom spant het een zaak in bij de kortgedingrechter. Die wordt vandaag ingeleid, donderdag wordt de uitspraak verwacht, zo laat de Pro League weten. Amper 2 dagen voor de start van de competitie.

   

  In Extra Time gaf Peter Vandenbempt de juridische zet van Westerlo weinig kans op slagen.

   

  "Ik kan niet in het hoofd van de rechters kijken, maar voor één keer volg ik de redenering van de Pro League, die zegt: op het moment dat de competitie is stopgezet, waren er nog 3 ploegen die in aanmerking kwamen voor een plaats in 1A: Waasland-Beveren om zich te redden en OH Leuven en Beerschot om te promoveren."

   

  "Op dat moment was Westerlo toen dus al uitgeschakeld en kwamen ze dus niet meer in aanmerking voor promotie. Ik denk dus dat de club weinig kans maakt."

   

  Beerschot-coach Hernan Losada is het daar mee eens: "Toen wij die eerste promotiematch aan het spelen waren, was Westerlo al met vakantie. Als je niet meer voor de prijzen speelt, hoe kun je dan verwachten om te promoveren?"

  "Ik zou het voetbal het vertrouwen geven"

  Over de situatie in Antwerpen is er hopelijk sneller duidelijkheid. Op dit moment verbiedt de provincie Antwerpen contactsporten om te trainen en dus ook om matchen te spelen. Dat brengt al minstens de matchen van Antwerp (thuis tegen Moeskroen) en KV Mechelen (thuis tegen Anderlecht) in het gedrang.

   

  De voetbalwereld moet hopen op een positief advies van Celeval, dat een uitzondering kan maken voor het profvoetbal. "Ik mag hopen dat ze niet pas vrijdagavond beslissen", zegt Vandenbempt. "Ik hoop dat ze doen wat ze in het buitenland - waar de situatie vaak schrijnender was - wel hebben gedaan."

   

  "De supporters van Antwerp en Beerschot, en ook van Club en OH Leuven, hebben afgelopen weekend getoond dat ze discipline kunnen opbrengen om het niet om zeep te brengen. Ik zou het voetbal het vertrouwen geven."

   

  "Dat er zonder publiek gespeeld wordt, vind ik normaal, daar ben ik het 100% mee eens. Ik denk ook dat dat nog een hele periode zal duren. Maar ik vind dat we gewoon kunnen voetballen."