Onderzoek legt jarenlang misbruik bloot in Franse schaatswereld

  De bal ging aan het rollen toen voormalig kunstschaatsster Sarah Abitbol een coach beschuldigde in haar boek.

  Meer dan twintig schaatscoaches die met de Franse schaatsfederatie of haar clubs hebben samengewerkt zijn verantwoordelijk gesteld voor meerdere klachten van misbruik. Dat blijkt uit een onderzoek van het Franse ministerie van Sport na meerdere beschuldigingen over aanranding, intimidatie of geweld.

  In februari werd het onderzoek gestart na beschuldigingen van voormalig Frans kampioene kunstschaatsen Sarah Abitbol. In haar boek "Un si long silence" vertelde ze dat ze tussen 1990 en 1992 werd verkracht door haar coach Gilles Beyer. Ze was toen een tiener. 

   

  Haar onthullingen leidden ook tot het ontslag van Didier Gailhaguet, die jarenlang voorzitter was van de Franse schaatsbond. Hij werd ervan beschuldigd eerdere klachten van misbruik in de doofpot te hebben gestopt.

   

  In het spoor van Abitbol getuigden meer en meer schaatsers over seksueel geweld van coaches over een periode van 30 jaar.

  "Op globaal niveau ongeëvenaard"

  Na verschillende hoorzittingen en getuigenissen van atleten, werd duidelijk dat twaalf coaches beschuldigd worden van pesterijen of seksueel geweld. Drie van hen zijn zelfs veroordeeld tot een gevangenisstraf.


  Daarnaast werden zeven gevallen van fysiek of verbaal geweld gemeld. Twee andere gevallen hadden betrekking op trainers die zijn gestorven voor het einde van de gerechtelijke procedure.

   

  "Het hoge aantal gevallen is het resultaat van praktijken die generaties lang hebben aangesleept," zei het ministerie. "Op globaal niveau is het ongeëvenaard." 

  Het hoge aantal gevallen is het resultaat van praktijken die generaties lang hebben aangesleept.