Opzettelijk hoesten? Dat wordt rode kaart in Engels voetbal

  Voetballers in Engeland hoesten maar beter in hun elleboog om een rode kaart te ontlopen.

  Voetballers die in Engeland opzettelijk in het gezicht van een tegenstander of scheidsrechter hoesten, moeten een rode kaart krijgen. Dat schrijft de Engelse voetbalbond (FA) in het protocol voor de arbitrage, dat is gebaseerd op de overheidsmaatregelen om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

  "In een extreem geval, waarbij de scheidsrechter er zeker van is dat iemand met opzet van dichtbij in het gezicht van een tegenstander of official hoest, moet de scheidsrechter actie ondernemen", aldus de FA.

   

  Geel volstaat volgens de FA in sommige gevallen ook. Als een speler moet hoesten zonder opzet, dan volgt geen straf. Dat geldt ook voor spugen op de grond, iets wat volgens de bond wel zoveel mogelijk moet worden voorkomen. 

   

  Voor spugen richting een tegenstander of arbiter, staat wel een rode kaart als straf. 

  Geen fysiek contact bij vieren van doelpunt

  De FA heeft alle voorschriften die de afgelopen weken al golden bij de hervatting van het seizoen nu vastgelegd in een protocol, inclusief de mogelijke straffen.


  De scheidsrechter moet ervoor zorgen dat spelhervattingen als hoekschoppen en vrije trappen zo snel mogelijk worden genomen, om te voorkomen dat spelers lang bij elkaar staan.


  Bij het vieren van een doelpunt moet fysiek contact zoveel mogelijk worden voorkomen, maar als dat wel gebeurt, wordt dit niet als een overtreding gezien.

  Elleboogboksen moeten in Engeland ook het nieuwe normaal worden