Ga naar de inhoud

Naast Milaan-Sanremo heeft deze wielerweek nog veel meer lekkers in de aanbieding

 ma 3 augustus 2020 10:39
Koers, koers en nog eens koers deze week.

Het peloton kan eindelijk weer koersen. Vorige week werden de eerste bloemen uitgedeeld in de Ronde van Burgos en de Strade Bianche, maar ook deze week liggen heel wat overwinningen voor het grijpen. Milaan-Sanremo staat voor de deur, maar het eerste monument verkeert in goed gezelschap.

Maandag 3/08 en dinsdag 4/08: La Route d'Occitanie (2.1)

In Frankrijk zijn ze al twee dagen aan het koersen in de Route d'Occitanie, de vroegere Route du Sud. Vandaag (maandag) volgt de derde etappe, dinsdag staat de slotrit op het menu.

 

Het derde bedrijf staat gecatalogeerd als de koninginnenrit, met onder meer de Port de Bales en de Peyresourde als opwarmers voor de finish op de Col de Beyrède.

 

Heel wat potentiële Tour-protagonisten kunnen er al in hun kaarten laten kijken. Wat zeggen de benen van onder meer Egan Bernal, Chris Froome, Romain Bardet, Thibaut Pinot, Richie Porte, Warren Barguil en Miguel Angel Lopez?

Maandag 3/08: Gran Trittico Lombardo (1.Pro)

Een groot deel van het peloton kampeert deze week in Italië en kruipt na de Strade Bianche van zaterdag ook vandaag weer op de fiets.

 

De Gran Trittico Lombardo pakt op de startlijst uit met onder meer Greg Van Avermaet, Aleksej Loetsenko, Michal Kwiatkowski en Vincenzo Nibali.

 

De Belgische inbreng komt voornamelijk van Alpecin-Fenix (zonder Mathieu van der Poel) en Circus-Wanty Gobert (met Jan Bakelants en Xandro Meurisse).

Woensdag 5/08: Milaan-Turijn (1.Pro)

We blijven in Italië, waar woensdag de laatste generale repetitie voor Milaan-Sanremo volgt.

 

Milaan-Turijn is normaal gezien een van de laatste testen voor de Ronde van Lombardije, maar de Italiaanse semiklassieker zit dit jaar in een heel ander jasje.

 

Het parcours is aangepast en pakt niet uit met de beklimming van de Superga. De stokoude wedstrijd past de route aan voor de sprinters en is dus overwegend vlak.

 

Dat zorgt voor een heel ander deelnemersveld dan gebruikelijk. Hebben (meer dan waarschijnlijk) een rugnummer aangevraagd bij de organisatie: onder meer Caleb Ewan, Philippe Gilbert, Arnaud Démare, Wout van Aert, Michal Kwiatkowski, Peter Sagan, Fernando Gaviria, Alexander Kristoff, Vincenzo Nibali, Sam Bennett en Mathieu van der Poel.

Woensdag 5/08 tot zondag 9/08: Ronde van Polen (WT)

De Strade Bianche was de eerste eendagskoers in de WorldTour na de coronastop, de Ronde van Polen wordt de eerste rittenkoers van het hoogste niveau.

 

Er wordt 5 dagen gekoerst in Polen, waar strikte coronamaatregelen gelden en fans worden geweerd.

 

Vanuit Belgisch standpunt is het vooral uitkijken naar hoe Remco Evenepoel presteert. Het goudhaantje won tot dusver alle rittenkoersen waar hij aan deelnam: San Juan, Algarve en Burgos. Wordt het 4 op 4?

 

De concurrentie is niet min, met heel wat bekende gezichten uit Burgos. Onder meer Richard Carapaz, Esteban Chaves, Simon Yates en Rafal Majka worden aan de start verwacht.

 

Dat pakketje wordt aangevuld met nog heel wat ronkende namen, denk maar aan Jakob Fuglsang, Maximilian Schachmann, Wout Poels, Ilnoer Zakarin, Mads Pedersen, Sep Vanmarcke, Jasper Stuyven, Jasper Philipsen, en Wilco Kelderman.

 

Ook de eventuele sprints beloven pittig te worden met de aanwezigheid van Dylan Groenewegen, Fabio Jakobsen, Pascal Ackermann en Mark Cavendish.

 

Bij Lotto-Soudal pikken Thomas De Gendt, Tim Wellens en John Degenkolb de draad op.

 

Voor de Belgische formatie wordt het hoe dan ook een zeer gevoelige editie: op 5 augustus - de dag van de openingsrit - zal het één jaar geleden zijn dat het peloton afscheid moest nemen van Bjorg Lambrecht na een noodlottige val in Polen.

Ronde van Polen
ritdatumstart - finishtype rittotaalwinnaarleider
1
05/08 Chorzów - Katowice
195,8 km
Fabio Jakobsen
Fabio Jakobsen
2
06/08 Opole - Zabrze
151,5 km
Mads Pedersen
Mads Pedersen
3
07/08 Wadowice - Bielsko-Biala
203,1 km
Richard Carapaz
Richard Carapaz
4
08/08 Bukovina Terma - Bukowina Tatrzanska
152,9 km
Remco Evenepoel
Remco Evenepoel
5
09/08 Zakopane - Krakau
188 km
Davide Ballerini
Remco Evenepoel

Donderdag 6/08: Mont Ventoux Dénivelé Challenge (1.1)

De sfeer van de Tour de France kunnen we donderdag al eens voorzichtig opsnuiven in de Provence. De tweede editie van de Mont Ventoux Dénivelé Challenge staat dan op het menu, met een dubbele beklimming van de Reus.

 

Het peloton klimt eerst naar Chalet Reynard (waar Thomas De Gendt in de Tour won) en trekt dan na een ommetje in het dal weer naar de voet van de Ventoux, waar de finish op de top ligt. 

 

De Spanjaard Jesus Herrada kan zichzelf opvolgen en wordt uitgedaagd door onder meer Romain Bardet, Miguel Angel Lopez, Fabio Aru, Richie Porte en Nairo Quintana.

Donderdag 6/08 tot zondag 9/08: Ronde van Tsjechië (2.1)

De Europese rondreis brengt een deel van het peloton ook naar Tsjechië, waar de vaderlandse ronde uit 4 etappes bestaat.

 

Onder meer Belgisch kampioen Tim Merlier en uurrecordhouder Victor Campenaerts zouden Tsjechische oorden opzoeken.

Vrijdag 7/08 tot zondag 9/08: Ronde van de Ain (2.1)

Veel tijd om uit te blazen is er niet, want de Ronde van de Ain is eind deze week al de volgende Franse rittenkoers. Ook dit aperitiefhapje op de Tour de France lokt heel veel aantrekkelijk volk.

 

Vooral Ineos en Jumbo-Visma willen testen waar hun Tour-ploeg staat. De Britten sturen normaal Egan Bernal, Chris Froome én Geraint Thomas het veld in, de Nederlanders pakken uit met Tom Dumoulin, Primoz Roglic, Steven Kruijswijk en George Bennett.

 

Het gerecht wordt afgekruid met onder meer Nairo Quintana, Fabio Aru, neoprof Mauri Vansevenant, Joao Almeida (revelatie in Burgos), Richie Porte, Bauke Mollema, Serge Pauwels, Dan Martin en Ilan Van Wilder.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Zaterdag 8/08: Milaan-Sanremo (WT)

Voor wie nog honger heeft, volgt er nog meer goed nieuws. Er wordt komend weekend een hittegolf voorspeld, maar in Italië klopt "de lente" op de deur. Zaterdag is het eindelijk tijd voor "La Primavera".

 

Ook Milaan-Sanremo zit in een coronakleedje. Door protestacties van heel wat burgemeesters is het parcours grondig veranderd. De Ligurische kust laten we links liggen en ook de Turchino en de 3 Capi zijn geschrapt.

 

De klassieke finale met de Cipressa en de Poggio werd wel bewaard en wordt zaterdag ingeleid door een nieuwe helling (Colle di Nava).

 

De totale afstand werd opgetrokken naar 299 kilometer en er is nog een belangrijke factor: de teams moeten een renner inleveren en beschikken dus maar over 6 pionnen.

 

Op de Via Roma zoeken we een opvolger van Julian Alaphilippe. De Fransman verschijnt zelf aan de start, net als de gebruikelijke kanonnen zoals Greg Van Avermaet, Wout van Aert, Mathieu van der Poel, Peter Sagan, Oliver Naesen, Dylan Teuns, Aleksej Loetsenko, Elia Viviani, Alberto Bettiol, Philippe Gilbert, Caleb Ewan, Alejandro Valverde, Michal Kwiatkowski, Arnaud Démare, Michael Matthews, TIesj Benoot, Tadej Pogacar, Alexander Kristoff, Fernando Gaviria, Vincenzo Nibali (en zo kunnen we nog een tijdje blijven strooien...).

Voor wie helemaal koersverslaafd is: volgende week volgen onder meer de Dauphiné en Lombardije

Augustus
01/08 Strade Bianche (Ita) Van Aert
01/08-04/08 Ronde van Occitanië (Fra) Bernal
02/08 Circuito de Getxo (Spa) Caruso
03/08 Gran Trittico Lombardo (Ita) G.Izagirre
05/08 Milaan-Turijn (Ita) Démare
05/08-09/08 Ronde van Polen (Pol) Evenepoel
06/08 Mont Ventoux Dénivelé (Fra) Vlasov
06/08-09/08 Ronde van Tsjechië (Tsj) Howson
07/08-09/08 Ronde van de Ain (Fra) Roglic
08/08 Milaan-Sanremo (Ita) Van Aert
12/08 Gran Piemonte (Ita) G.Bennett
12/08-16/08 Dauphiné (Fra) Martinez
15/08 Ronde van Lombardije (Ita) Fuglsang
15/08 Dwars door het Hageland Rickaert
16/08-19/08 Ronde van Wallonië Démare
18/08 Ronde van Emilië (Ita) Vlasov
20/08 BK tijdrijden Van Aert
18/08-21/08 Ronde van de Limousin (Fra) Wackermann
24/08 EK tijdrijden Küng
25/08 Bretagne Classic (Fra) Matthews
26/08 EK wielrennen wegrit Nizzolo
27/08-30/08 Ronde van Poitou-Charentes (Fra) Démare
29/08 Druivenkoers Sénéchal
29/08 Trofeo Matteotti (Ita) Conti
29/08-20/09 Tour de France (Fra) Pogacar
29/08-02/09 Ronde van Hongarije (Hon) Valter
30/08 Brussels Cycling Classic Merlier
30/08 Memorial Pantani (Ita) Felline