Van Aert: "Ritzege in Tour was groot, maar dit is een van mooiste koersen"

  Wout van Aert: "Aanvallen is hier nooit een nadeel."

  Wout van Aert (Jumbo-Visma) heeft in zijn derde poging de hoofdvogel afgeschoten in de Strade Bianche. "Het was mijn droom om hier ooit te winnen. Ik ben 25 jaar en het is al gelukt", zei hij.

  Iets meer dan een jaar na zijn ellendige val in de Tour de France heeft Van Aert (25) zijn grote liefde voor de Strade Bianche vertaald in een klinkende overwinning. Na zijn twee derde plaatsen in 2018 en 2019 mag hij nu op het hoogste trapje plaatsnemen.

   

  "Na mijn twee derde plaatsen op een rij had ik wel wat zelfvertrouwen", zei Van Aert. "Het was een lange dag afzien. Niemand voelde zich geweldig, de hitte was uitputtend."

   

  "Ik heb erop gelet om koel te blijven en voldoende te hydrateren. Op het einde had ik dan nog iets over."

   

  Op 13 kilometer van de streep schoot Van Aert zijn beslissende vuurpijl af. "Aanval is de beste defensie", grapte hij. "Als je de voorbije edities hebt bekeken, weet je dat aanvallen hier nooit een nadeel is."

   

  "Mijn ritzege in de Tour de France was heel groot, maar de Strade Bianche is toch een van de mooiste koersen op de kalender. Ik ben drie jaar geleden verliefd geworden op deze wedstrijd. Het was mijn droom om hier een keer te winnen. Ik ben 25 jaar en het is al gelukt."

  "Over een paar jaar vlieg ik hier omhoog"

  Na de podiumceremonie deed Wout van Aert zijn verhaal nog eens bij onze reporter.

   

  "Of dit een wereldtitel in het veld waard is? Het komt zeker in de buurt, want dit is een stuk internationaler. Het moet nog even doordringen, maar deze zege komt heel hoog", analyseerde hij.

   

  "Je kunt deze koers niet gemakkelijk winnen. Je kunt de zege ook niet stelen. Het was een slijtageslag en op het einde was ik de sterkste."

   

  "Iedereen had zijn goeie benen laten zien, maar achteraf bekeken verspeelde Fuglsang te vroeg zijn krachten. Zelf had ik het soms ook lastig om aan te pikken, maar ik moest blijven geloven dat iedereen afzag."

   

  "Ik had een plannetje om voor de laatste strook risico's te nemen in de afdaling en om daar mijn techniek te gebruiken. Ik begon met een beetje voorsprong aan het steilste stuk en kon daar alles of niets spelen."

   

  "Met die warmte had ik daarna niet veel overschot en werd het lastig, maar dat was voor iedereen. En intussen rijd ik die slotklim elk jaar sneller op. Over een paar jaar vlieg ik omhoog."

  Schachmann: "Van Aert deed het briljant met zijn techniek"

  • Davide Formolo (UAE, 2e): "Ik deed hier voor het eerst mee en de ploeg geloofde in mij. Helaas werd ik in de laatste 20 kilometer gegrepen door de hitte en kreeg ik krampen, zelfs in mijn handen. Voor het podium moest ik zelfs even stretchen. Wat dit nu betekent voor Milaan-Sanremo? Het is een ander parcours en dat ligt een klimmer als ik misschien beter."

  • Maximilian Schachmann (Bora, 3e): "Ik had de benen en was goed, maar je moet ook geluk en ervaring hebben. Ik was een beetje bang toen Van Aert voluit ging op die laatste strook. Je kon door het stof soms de wegen niet zien. Wout deed het daar briljant en toonde zijn techniek. En daarna was hij sterk. Ik gaf alles in de achtervolging, maar we redden het niet."

  VIDEO: Interviews met Formolo en Schachmann