Vandenbempt na witte rook: "Het voetbal heeft een heel slechte beurt gemaakt"

  Peter Vandenbempt.

  Na maanden van gekissebis en rechtszaken kwam er vandaag eindelijk een einde aan een lange voetbalsoap: de Jupiler Pro League telt volgend seizoen 18 clubs. Peter Vandenbempt ziet maar één verliezer: het Belgische voetbal.

  Denk niet dat Westerlo een sterke zaak heeft

  De hardliners van de Pro League wilden gisteravond vasthouden aan een competitie met 16 clubs, maar de nacht heeft toch raad gebracht. Er waren nog een paar koppigaards, met name Mehdi Bayat en Pierre François, die daar toch wilden aan vasthouden, maar voor dat format was vandaag geen consensus meer.

   

  Er werd een eerste keer gestemd, zonder tweederdemeerderheid voor één van de voorstellen. Toch was er duidelijk een grotere aanhang voor het voorstel van 18 clubs. Na de eerste stemming hebben een paar clubs, Charleroi, AA Gent en KV Oostende bijvoorbeeld, dan toch ingestemd met dat voorstel. 43 stemmen waren uiteindelijk voor, 1 tegen, namelijk Westerlo. Het doek is dus gevallen.

   

  Ik denk niet dat Westerlo een sterke zaak heeft om deze beslissing aan te vechten. Het zou namelijk indruisen tegen het competitieformat van 1B. De rangschikking heeft geen enkel belang en het zijn de twee periodekampioenen die onderling uitmaken wie promoveert. Westerlo kwam dus sowieso niet meer in aanmerking voor promotie. 

   

  Het zou zomaar kunnen dat Westerlo één of andere juridische procedure aanspant, maar ik denk niet dat die veel kans op slagen heeft.

  Ik denk niet dat Westerlo een sterke zaak heeft om deze beslissing aan te vechten. Het zou namelijk indruisen tegen het competitieformat van 1B.

  Het voetbal heeft een heel slechte beurt gemaakt

  De pijnlijke realiteit is dat dit plan al een paar maanden geleden op tafel lag. Aan de vooravond van de bewuste Algemene Vergadering van 15 mei was er binnen de werkgroep een consensus over een voorstel van 18 ploegen met play-offs met een terugkeer naar 16 clubs over twee jaar. Ongeveer zoals het dus vandaag op tafel ligt.

   

  Dat wil dus zeggen dat er meer dan twee maanden lang ongelooflijk veel geld is verspild aan advocaten. Ons voetbal heeft twee maanden lang geleden onder enorme imagoschade. Als je aan het einde van de rit komt, kan je gemakkelijk zeggen dat het allemaal niet nodig geweest is.

   

  Er zijn een paar koppigaards geweest die zich mordicus hebben vastgebeten in dat format van 16 clubs met play-offs en de degradatie van Waasland-Beveren die onderweg een paar keer misprijzen hebben getoond voor de rechtsstaat.

   

  Alles bij mekaar heeft het voetbal een heel slechte beurt gemaakt de voorbije twee maanden. Aan het einde van de rit was het nergens voor nodig.

  De pijnlijke realiteit is dat dit plan al een paar maanden geleden op tafel lag.

  Veel marge is er niet

  Er moet ook nog een extra TV-slot gezocht worden voor Eleven Sports om die bijkomende wedstrijd uit te zenden. Het was ook op vraag van de TV-zender zelf dat men toch de  play-offs heeft behouden.

   

  Dat betekent dat we voor een heel erg lang seizoen staan en we weten niet of er ook nog een onderbreking zal zijn of niet. Op het einde van het seizoen is er dan ook nog het EK voetbal als we tegen dan op een veilige manier kunnen reizen. Er zijn 40 wedstrijden en veel marge is er dus niet.

  Peter Vandenbempt