Mannaert: "Club Brugge wou geen play-offs, druk op de kalender wordt groot"

  De Jupiler Pro League begint op 8 augustus aan een seizoen met 18 clubs en een ingekorte vorm van de play-offs. Dat weten we sinds de Algemene Vergadering van de Pro League vanmiddag. Voor Waasland-Beveren, Beerschot en OHL betekent dat snel schakelen. Enkele reacties van de clubs op een rijtje.

  Vincent Mannaert: "Hadden liever een formule zonder play-offs"

  De nieuwe competitie met 18 clubs en ingekorte play-offs kreeg 97 procent van de stemmen, maar dat wil niet zeggen dat iedereen dit een ideaal scenario vindt. "Het lijkt ons heel ambitieus om 40 matchen af te werken, zeker in combinatie met Europees voetbal en een sanitaire crisis", zei Vincent Mannaert, algemeen manager van Club Brugge.


  "Ons standpunt over play-offs is al lang duidelijk, maar nu gaat het niet enkel over het sportieve. Wij hadden liever een formule zonder play-offs gezien. De druk op de kalender wordt heel groot."


  Toch is Mannaert blij dat er eindelijk duidelijkheid is. "Het was een lang en moeilijk proces. We staan nu eigenlijk waar we twee à drie maanden geleden hadden moeten staan. Maar ik ben blij dat we uit de impasse zijn geraakt."

   

  "Laat ons hopen dat we het hierbij kunnen laten. We moeten enkel nog even afwachten wat het juridisch standpunt van Westerlo is, want dat is voorlopig niet helemaal duidelijk. We hopen vooral dat het seizoen volgende week van start kan gaan en er zo snel mogelijk ook supporters in de stadions mogen."

   

  Moeten er bepaalde mensen hun conclusies trekken? "Het is aan anderen om een analyse te maken. Wat wel zo is, is dat we vorige keer voorgesteld hebben om door externen een grondige doorlichting te laten maken van de werking van de Pro League. Dat is met unanimiteit goedgekeurd en dat is ook heel erg nodig. We hopen dat het goed en grondig gebeurt."

  Waasland-Beveren: "Beslissing van kortgedingrechter hing als zwaard van Damocles boven Pro League"

  "We hebben 7 uur vergaderd", vertelde Tom Rombouts. "Deze oplossing wordt breed gedragen met 97 procent van de stemmen. Vandaag zegeviert de redelijkheid. We zijn opgelucht."

   

  Toch zouden er vanmorgen nog een paar clubs koppig hebben willen vasthouden aan een competitie met 16. "Ik heb dat ook vernomen. Ieder heeft recht op zijn mening natuurlijk, maar er was geen andere oplossing mede door de beslissing van de kortgedingrechter die als een zwaard van Damocles boven de Pro League hing."

   

  Voor Waasland-Beveren wordt het wel haastwerk om tegen volgende week klaar te zijn voor 1A. "Ik heb geprobeerd om de competitie nog een week uit te stellen. We beginnen met een zware handicap. Maar ik heb er begrip voor dat er geen tijd meer was voor uitstel. We schikken ons en zullen roeien met de riemen die we al hebben."

  Peter Willems (OHL): "Voorzichtig beginnen in 1A en dan ambities opschroeven"

  Oud-Heverlee Leuven start na de Algemene Vergadering volgende week in 1A. "Dit is toch vooral een opluchting", vertelt CEO Peter Willems. "We zijn blij met deze uitkomst. Het is al bij al vrij snel gegaan omdat men begreep dat een format met 18 clubs voor het minste problemen zou zorgen."


  Toch moet OHL zondag nog spelen tegen Beerschot. "We willen nog kampioen worden van 1B en het heeft ook nog een invloed op de bekercompetitie. De verliezer moet een ronde eerder aantreden. Het heeft dus nog belang, maar we zullen er toch iets rustiger zitten."

   

  "Het is jammer dat er veel tijd verloren gegaan is. Dit is een oplossing die al heel lang op tafel lag." OHL was een van de clubs die vroeg aan de Pro League om openbaar te maken wat er de voorbije maanden aan advocaten betaald is. "Er zijn cijfers gegeven, maar het is niet aan mij om die openbaar te maken. Of het veel was? Ik heb nog niet veel advocaten gekend die heel goedkoop werkten."

   

  "Met de club moeten wij nu hard beginnen te werken. Doen we nog transfers en wanneer? Er zijn veel spelers die gezegd hebben dat we nog eens mochten terugkomen als we zeker waren van 1A, dus dat zullen we doen. Het ene dossier staat al verder dan het andere. We hebben een grote achterstand op de andere clubs in 1A dus we beginnen er voorzichtig aan, maar dan willen we stap voor stap onze ambities opschroeven."

  Beerschot: "Heel Beerschot mag en moet trots zijn"