Voorzitter Croonen: "Geen enkel voorstel had het gehaald zolang 1A met 16 nog op tafel lag"

Peter Croonen op de persconferentie.

We beginnen volgende week aan een competitie in 1A met 18 clubs en ingekorte play-offs. Een beslissing van de Algemene Vergadering van de Pro League die heel wat voeten in de aarde had. "Ik ben blij dat het ons gelukt is om tot deze ruim gedragen meerderheid te komen", zei voorzitter Peter Croonen achteraf.

Na een lange werkdag mocht Peter Croonen de beslissing van de Pro League nog komen uitleggen aan de pers. "Iedereen kwam hier vanmorgen aan met zijn eigen idee, maar we hebben een doorbraak gerealiseerd die veel moed vereist van veel clubs", vertelde hij. "Dit is ruim gedragen."

 

Het voorstel dat er uiteindelijk is doorgeraakt is nagenoeg een kopie van wat er al op 14 mei op tafel lag, maar dat werd toen weggestemd en er werd gekozen om bij het huidige format te blijven. "Misschien komt dit te laat, daar zal nog over geschreven worden. Maar op 15 mei was er voor dit voorstel geen meerderheid gevonden. Toen werd er met 84 procent van de stemmen gekozen om het format met 16 clubs in 1A en 8 in 1B te behouden."

 

"Ik voel dit dus niet aan als gezichtsverlies. Geen enkel format had een meerderheid gehaald zolang 16/8 nog op tafel lag. De beslissing van de kortgedingrechter gisteren heeft het geloof dat dat format haalbaar was de deuk gegeven die nodig was om het uiteindelijk los te laten."

 

"Van buitenaf lijkt het eenvoudig, maar dit vraagt veel moed van veel clubs. Er zijn maar 4 plaatsen in play-off I dus wie de komende seizoenen 5e of 6e wordt, zal niet gelukkig zijn. Er zijn ook 3 degradanten over 2 jaar en dat zullen misschien niet de ploegen zijn die door deze beslissing nu stijgen of in 1A kunnen blijven. Anderen gaan dus de rekening betalen voor de kleine kans die Waasland-Beveren nog had om zich sportief te redden. Is dat rechtvaardiger?"

Dit vraagt veel moed van veel clubs. Er zijn 3 degradanten over 2 jaar en dat zullen misschien niet de ploegen zijn die door deze beslissing vandaag stijgen

En nu? "Westerlo maakte op moment van competitiestop geen aanspraak op 1A"

Iedereen lijkt te kunnen leven met dit nieuwe format, behalve Westerlo. Pierre François, CEO van de Pro League: "Ze hebben al aangekondigd dat ze zich beraden over gerechtelijke stappen. We zullen contact opnemen met die club want we willen dat dit juridisch spel stopt."

 

"Het principe waar we van uitgegaan zijn is: welke clubs hadden op het moment van de competitiestop in maart nog een sportieve kans om dit jaar in 1A te spelen? Dat waren KV Oostende, Waasland-Beveren, Oud-Heverlee Leuven en Beerschot."

 

Croonen: "Geen enkele oplossing zou verzekeren dat er geen rechtszaken meer zouden komen. Behalve misschien een competitie met 20, maar ik denk niet dat dat de juiste weg is voor het Belgische voetbal. 20 clubs in 1A en wat dan met 1B? En past dat bij onze ambities? Je kan eindeloos discussiëren over het huidige format, maar de economische en sportieve waarde van het Belgische voetbal liggen hoger sinds de invoering van de play-offs."