Ga naar de inhoud

Kiest Pro League voor 16 of 18? "Waasland-Beveren heeft nog geen gewonnen zaak"

Er moeten nog heel wat moeilijke knopen worden doorgehakt.

Op de Algemene Vergadering van de Pro League moeten vandaag enkele belangrijke knopen worden doorgehakt. Het heetste hangijzer: hoeveel ploegen spelen in 1A? Joseph Allijns, ex-voorzitter van KV Kortrijk, vreest dat het format met 16 ploegen nog niet zal worden opgegeven. "Ik vrees dat ze opnieuw een vonnis naast zich zullen neerleggen."

Het wordt een bloedhete dag vandaag en bij de Pro League zal de temperatuur nog wat hoger liggen. Vanaf 10 uur komt de Raad van bestuur samen om de violen gelijk te stemmen. Om 11u zit de Pro League, de belangenvereniging van de Belgische profclubs,  dan samen voor een belangrijke Algemene Vergadering. 

 

Er staat een twintigtal punten op de agenda, waarbij vooral stevig gedebatteerd zal worden over het competitieformat en het aantal ploegen dat in 1A mag aantreden.

 

Vooral Waasland-Beveren, dat op de Algemene Vergadering van 15 mei werd veroordeeld tot degradatie na de stopzetting van de competitie, hoopt eindelijk gehoord te worden in het debat.

 

De Waaslanders klopten aan bij de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA), het Belgische Arbitragehof voor de Sport (BAS) en de rechter in kort geding om de degradatie nog te ontlopen. 

 

De advocaten van de Pro League wilden de beslissing van het BAS nog naast zich neerleggen, maar de uitspraak in de ondernemingsrechtbank van Dendermonde dwarsboomt dat plan. In kort geding werd beslist dat Waasland-Beveren moet worden opgenomen in de 1A-kalender, op straffe van een dwangsom van 2,5 miljoen euro per afgewerkte wedstrijd.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Wat zijn nu de verschillende opties?

  1. Een nietigverklaring van het seizoen 2019-2020: Er is de mogelijkheid om de competitie te annuleren met behoud van de landskampioen en de verdeling van de Europese tickets, maar dan verliezen Beerschot en OHL alle kans op promotie. En dan kunnen er wel eens rechtszaken volgen.

  2. Een competitie met 17 ploegen: Bij deze optie hoeft Waasland-Beveren niet te zakken en komt er één promovendus bij: de winnaar van de promotiefinale tussen OHL en Beerschot. Maar een oneven aantal ploegen roept heel wat weerstand op, omdat er dan telkens één ploeg niet speelt per speeldag. Niet alleen rechtenhouder Eleven Sports, maar ook Cercle Brugge, Beerschot, STVV en OHL hebben bezwaren.

  3.  Een competitie met 18 ploegen: De meest waarschijnlijke optie is een competitie met 18 ploegen, inclusief Waasland-Beveren, OHL en Beerschot. Dat voorstel lag ook op tafel op 15 mei, maar werd toen onverwachts in de prullenmand gegooid. 

 

Voor een goedkeuring op de Algemene Vergadering is een tweederdemeerderheid nodig. Ook een uitstel van de competitiestart behoort nog tot de mogelijkheden

Of toch nog 16 ploegen?

Of ligt er nog een optie op tafel? Schuift de Pro League het vonnis van de rechter in kort geding opzij en houdt het vast aan een competitie met 16 ploegen? Joseph Allijns, ex-voorzitter van KV Kortrijk en voormalig voorzitter van de Pro League, geeft ook dat scenario nog een kans.

 

"Een competitie met 16 ploegen kan nog, want ze zijn heel inventief bij de Pro League", zegt hij. "Ik ben er nog niet zo zeker van dat Waasland-Beveren een gewonnen zaak heeft. De Pro League zal er alles aan doen om de competitie aan te vatten."

 

"Het zou van hoogmoed getuigen om de beslissing van een hogere overheid naast zich neer te leggen. Als je een vonnis hebt, moet je daar respect voor hebben. Maar ik vrees dat het opnieuw naast zich zal worden neergelegd."

 

"Al die problemen konden worden vermeden door het voorstel van de werkgroep binnen de raad van bestuur te aanvaarden. Dat was een competitie met 18 ploegen. Je geeft dan wel een cadeautje aan wat ploegen, maar je wordt nu eenmaal geconfronteerd met een coronacrisis, waar je geen vat op hebt."

 

"Persoonlijk hoop ik voor het Belgische voetbal dat ze voor 18 ploegen kiezen. Als ze in de toekomst dan nog naar 16 ploegen willen, kunnen ze geleidelijk aan afbouwen. Drie zakkers volgend seizoen is ook niet eerlijk."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Lees ook: