Wereldatletiekbond dreigt ermee Rusland volledig uit te sluiten als boete niet wordt betaald

  Sebastian Coe, voorzitter van World Athletics.

  Wereldatletiekbond World Athletics heeft de Russische atletiekfederatie (RusAF) voor een ultimatum gesteld. Als ze de openstaande boete van meer dan 5 miljoen euro niet betalen voor 15 augustus, dreigt een schrapping als lid van de Wereldatletiekbond.

  Met dit ultimatum volgt World Athletics de aanbevelingen van de Taskforce die toezicht houdt op de Russische atletiekwereld. "We hebben de voorbije 5 jaar weinig verandering vastgesteld wat betreft de Russische atletiekcultuur", gaf Rune Andersen, hoofd van de Taskforce, meer uitleg.

   

  RusAf is sinds 2015 geschorst toen het dopingschandaal in de Russische atletiekwereld aan het licht kwam. In november 2019 liepen de spanningen verder op nadat de herintegratieprocedure van RusAf werd stopgezet omdat het dopingonderzoek naar hoogspringer Danil Lysenko werd gedwarsboomd.

   

  Bovendien kreeg Rusland ook een boete van 10 miljoen dollar, de helft te betalen voor 1 juli, de andere helft voorwaardelijk. Rusland betaalde voorlopig nog niet en moet dat doen voor 15 augustus anders dreigt de volledige uitsluiting.

   

  Zolang de RusAF de achterstallige betaling niet inlost, is ook het quotum van tien Russische atleten die gemachtigd zijn om onder neutrale vlag aan grote events deel te nemen, ook opgeschort.