Gymfed roept betrokken gymnasten op om getuigenis nogmaals te delen

  De Gymfed heeft gereageerd op de open brief van vier gymnasten.

  In een reactie op de open brief van verschillende gymnastes, roept Gymfed de betrokken personen op om hun verhaal nog een keer te doen, nu voor een speciaal opgerichte ethische commissie. "De deskundigheid, neutraliteit en onafhankelijkheid is verzekerd", zegt de turnfederatie.

  "Doe je verhaal nog een keer"

  De voorbije week getuigden heel wat turners en turnsters over mishandelingen en pesterijen door coaches. De getuigenissen kwamen er nadat de Nederlandse coach Gerrit Beltman, ex-hoofdcoach van Gymfed, vorige vrijdag had toegegeven dat hij te ver was gegaan bij de opleiding van jonge turnsters.   

   

  Donderdag publiceerden de (voormalige) gymnastes Aagje Vanwalleghem, Gaëlle Mys, Dorien Motten en Laura Waem een open brief. Ze eisen daarin maatregelen en ook excuses van Gymfed en van het trainersduo Marjorie Heuls en Yves Kieffer.

   

  In een reactie op die open brief roept Gymfed de betrokken personen op om hun verhaal nog een keer te doen, deze keer voor de speciaal opgerichte ethische commissie.

   

  "Die bestaat uit 2 rechters (Bart Meganck en Herman Huygens, red.) en 1 sportpsychologe (Caroline Jannes, red.) waardoor de deskundigheid, de neutraliteit en de onafhankelijkheid verzekerd zijn."

   

  "Gymfed garandeert en beklemtoont nogmaals met de bevindingen en adviezen van deze commissie aan de slag te gaan, ongeacht de consequenties die deze met zich meebrengen."

  "Dialoog is de volgende stap"

  Gymfed plant ook een overleg met de elite-gymnasten die tijdens de Olympiade 2016-2020 hun loopbaan hebben beëindigd om die periode samen te evalueren.   

   

  "Als federatie zijn we ervan overtuigd dat de volgende stap in dit proces in dialoog gaan is", klinkt het tot slot.

   

  "Gymfed biedt alle mogelijkheden om dit op een onafhankelijke manier te doen. Iedereen die een getuigenis heeft en deze wil brengen, zowel uit het verleden als uit het heden, roepen we op om deze voor te leggen aan de ethische commissie."