"Meest logische optie is ego's opzij zetten en voor competitie met 18 gaan"

Het Belgische profvoetbal heeft ons de voorbije maanden door een juridisch doolhof geloodst waaruit we de uitgang nog niet hebben gevonden. "Dit nieuwe vonnis is een kaakslag voor de Pro League", zegt voetbalcommentator Peter Vandenbempt over de uitspraak in de zaak rond Waasland-Beveren.

Waasland-Beveren heeft zich de voorbije maanden als een duivel in een wijwatervat geweerd tegen de beslissing van de Pro League dat de club moet degraderen.

 

Vandaag heeft Waasland-Beveren van de ondernemingsrechtbank in Dendermonde finaal gelijk gekregen. De kalender die de Pro League heeft opgesteld, zonder Waasland-Beveren, is nietig verklaard.

 

Als er toch matchen van de kalender gespeeld worden dan moet de Pro League een historisch hoge dwangsom betalen van 2,5 miljoen euro per match.

 

Het vonnis is een kaakslag voor de Pro League, dat eerder al kleinere dwangsommen gewoon betaalde. De rechter noemt dat een cynische houding, die getuigt van een laakbaar gebrek aan respect voor de rechtsstaat. "Daarom moet ik streng zijn", zegt ze. En vandaar die extreem hoge dwangsom.

Waar speelt Waasland-Beveren komend seizoen: 1A of toch nog 1B?

Foute interpretaties van de vonnissen door de Pro League

Eerder had het BAS de beslissing van de Pro League ook al vernietigd, omdat ze onredelijk was. Toen las de Pro League dat als: onze motivering voor die beslissing was niet voldoende.

 

Dat werd door juristen al weggelachen en deze rechter zegt nu ook dat het BAS wel degelijk heeft geoordeeld dat de degradatie voor Waasland-Beveren niet terecht was.

 

De Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) had Waasland-Beveren dan weer ongelijk gegeven, maar ook daarover zegt de rechter nu dat de Pro League dat verkeerd geïnterpreteerd heeft.

 

De BMA sprak wel degelijk over een schending van de mededinging, maar niet in die mate dat er voorlopige maatregelen opgelegd moeten worden. Over een paar maanden kan er nog een uitspraak vallen, die de Pro League een zware boete kan opleveren.

De rechter zegt dat de Pro League de uitspraken van het BAS en de BMA verkeerd geïnterpreteerd heeft.

Peter Vandenbempt

Alles is ontspoord de avond voor de Algemene Vergadering van 15 mei

De oorzaak van deze maandenlange ellende en dit juridische kluwen moeten we gaan zoeken aan de vooravond van de Algemene Vergadering van 15 mei.

 

Toen leek er een consensus te ontstaan over een competitie met 18, eventueel met verkorte play-offs, waarbij er na 2 à 3 seizoenen teruggekeerd zou worden naar 16 clubs.

 

Maar plots is er een soort machinatie in gang gezet door enkele leden van de Pro League - zoals voorzitter Peter Croonen, maar ook nog anderen - om toch mordicus vast te houden aan het systeem met 16.

 

Daar is het ontspoord, waardoor we nu op 1 week van de competitiestart met deze situatie zitten.

Peter Croonen, de voorzitter van de Pro League.

Wat zijn de verschillende opties?

Welke opties liggen nu op tafel? Ten eerste is er beroep mogelijk tegen de uitspraak van de ondernemingsrechtbank, maar dat is niet in kortgeding. In het allerbeste geval is er dan een uitspraak in september. Daar zijn ze natuurlijk niet mee gediend.

 

In de wandelgangen was de voorbije dagen al te horen dat er een nieuwe kalender opgesteld zou worden, mét Waasland-Beveren maar ook met een annulering van de competitie in 1B.

 

Dat wil zeggen dat de match tussen OH Leuven en Beerschot plots overbodig wordt, want er is geen stijger naar 1A. Een match nota bene die de Pro League die 2 clubs maandenlang gedwongen heeft te spelen, desnoods in Duitsland.

 

Ik hoef er geen tekening bij te maken dat in dat geval die 2 clubs uiteraard naar de rechtbank zullen stappen.

 

Een andere mogelijkheid is dat Waasland-Beveren erbij  komt en we een onwaarschijnlijke competitie met 17 krijgen, waarbij elke ploeg eens een weekend vrij is. Daar is geen meerderheid voor te vinden in het profvoetbal en ook rechtenhouder Eleven Sports liet weten dat dat voor hen onmogelijk is.

 

De meest logische conclusie zou moeten zijn dat er morgen enkele mensen hun ego's opzij zetten en ze beslissen om een competitie met 18 te doen, desnoods voor 1 seizoen, waarna na dat ene seizoen wel 2 of 3 ploegen moeten degraderen.

 

Alleen is ook dát niet zo makkelijk, want heel wat kleine clubs - zoals Cercle Brugge - willen dat dan weer niet, omdat ze bang zijn dat zij dan wel eens uit de boot dreigen te vallen als er kapitaalkrachtiger clubs als OH Leuven en Beerschot bij komen.

In de wandelgangen hoorde ik dat ze een nieuwe kalender overwegen samen te stellen, mét Waasland-Beveren maar zonder stijger uit 1B.

Peter Vandenbempt

Deus ex machina op Algemene Vergadering morgen?

De Algemene Vergadering van morgen zal veel duidelijk moeten maken, maar toch is het verre van zeker dat de competitie volgende week van start kan gaan, ook gelet op de coronamaatregelen in de provincie Antwerpen.

 

De Pro League wil uiteraard zo snel mogelijk beginnen, want misschien is er op termijn nog een grotere coronaopstoot en kan er echt niet gespeeld worden. Bovendien moeten er heel wat matchen afgewerkt worden voor de start van het EK.

 

Maar de wegen van de Raad van Bestuur van de Pro League zijn ondoorgrondelijker dan die van God zelf. Het zou dus best kunnen dat de nacht raad brengt en we morgen alsnog met een deus ex machina geconfronteerd worden.

 

Peter Vandenbempt

Bekijk de Facebook Live met Peter Vandenbempt