Voorzitter Internationale Gymnastiekfederatie: "Getuigenissen maken me droevig"

  Morinari Watanabe

  De recente onthullingen van verschillende topgymnasten over (machts)misbruik in de turnwereld is ook in de hoogste echelons van de sport niet onopgemerkt gebleven. Morinari Watanabe, de voorzitter van de Internationale Gymnastiekfederatie FIG, steekt in een mededeling de betrokken gymnasten een hart onder de riem.

  "We hebben de jongste weken veel verhalen gehoord van turners die getuigden over hun ervaringen in de gymnastiek. Ze vertelden hoe hun passie voor de sport bezoedeld is door vernederingen, mishandelingen en dreigementen", is te lezen op de FIG-website.

   

  "Als mens maken deze getuigenissen mij droevig. Als FIG-voorzitter ben ik hoopvol door de moed van deze atleten, want het betekent dat er een grote wil is om iets te veranderen. Oude, autoritaire trainingsmethodes waren misschien succesvol in het verleden, maar worden nu niet meer getolereerd."

   

  "Elke turner die de moed had om zijn verhaal te doen, moet weten dat zijn of haar stem meetelt. Ik wil hen vertellen dat het nooit te laat is voor verandering, op welk niveau dan ook."

  Elke turner die de moed had om zijn verhaal te doen moet weten dat zijn of haar stem meetelt.

  FIG-voorzitter Morinari Watanabe

  "Bij mijn aanstelling in 2017 was het schandaal met Larry Nassar in de VS slechts enkele maanden oud. Ik heb toen de belofte gedaan om al het mogelijke te doen om zulke gevallen van seksueel misbruik in de toekomst te voorkomen."

   

  "Na die affaire heeft de FIG een stichting opgericht om in een veilige omgeving elke vorm van misbruik aan te klagen. Die stichting is er gekomen en momenteel worden ook enkele zaken onderzocht."

   

  "Fysiek geweld, beledigingen en bedreigingen horen in geen enkele sportzaal thuis. Hoe groot de belangen ook zijn, gymnastiek moet altijd een leuke sport blijven om te beoefenen. We werken dan ook aan initiatieven om nog duidelijker een lijn te trekken tussen wat kan en wat niet kan. Als we samen de nodige inspanningen doen, kunnen we zorgen voor een cultuur waarin respect is voor elkaar."