Antwerp-icoon Svilar over bekerfinale: "Zware taak voor opvolger van Bolat"

  De bekerheld van 1992 hoopt dat zijn Antwerp zaterdag opnieuw de beker pakt.

  28 jaar na het bekersucces van 1992 treedt Antwerp straks opnieuw aan in de finale. Antwerp-icoon Ratko Svilar blikt vooruit naar de match tegen Club Brugge en voorspelt een zware taak voor Davor Matijas, de jonge doelman die zaterdag depanneert in doel bij The Great Old: "Het wordt niet gemakkelijk om Bolat op te volgen."

  Meer dan een kwarteeuw na datum bikkelt het stamnummer 1 vanavond opnieuw om de Beker van België.

   

  In aanloop naar de bekerfinale sprak Sporza met Antwerp-icoon Ratko Svilar, bekerheld in de finale van '92. De toen 42-jarige Svilar zette in de penaltyreeks tegen KV Mechelen zelf een pingel om en stopte er ook nog eens drie.

  "Onderling in de competitie was Antwerp beter dan Club Brugge"

  Svilar weet wat het is om een bekerfinale te spelen. Hij voorspelt dan ook een wedstrijd waarin het alle kanten op kan. "Een bekerfinale is slechts 1 wedstrijd: het is alles of niets in 90 of 120 minuten. Alles kan gebeuren."

   

  Het coronavirus plaatste een lange tijd vraagtekens achter de bekerfinale dit jaar. Ook de voorbereiding is door het virus grondig verstoord. "Op dit moment kunnen de Antwerp-spelers niet eens spelen, gezien de situatie met het virus in de provincie", weet Svilar.

   

  "Het wordt niet evident. Club is de kampioen en heeft wellicht het betere team op dit moment. Maar in de onderlinge duels in de competitie was Antwerp wel de betere: ze wonnen thuis van Club en verloren onterecht in Brugge", zegt Svilar.

   

  "Maar nu is het een andere situatie. Veel spelers zijn vertrokken, zoals Sinan Bolat, en dat is niet zomaar op te vangen. Maar ik weet dat coach Ivan Leko het goed zal doen."

  In de onderlinge competitieduels wonnen Antwerp en Club elk hun thuismatch.

  Vuurdoop voor 3e doelman Matijas: "Misschien wordt hij wel de bekerheld"

  Met doelman Bolat verloor Antwerp een van dé sterkhouders van de afgelopen seizoenen.

   

  De club schoot ondertussen wel al in actie, door onder anderen Jean Butez van Moeskroen over te nemen en deze week nog werd de komst van de Iraniër Alireza Beiranvand aangekondigd.


  Maar door het administratieve geharrewar zijn beide spelers dit weekend nog niet speelgerechtigd. Daardoor zal zaterdag de derde doelman, de jonge Davor Matijas, in doel moeten depanneren. Een vuurdoop die kan tellen.


  "Ik zag hem nog nooit aan het werk, maar ik veronderstel dat hij wel goed is", vertelt Svilar. "Hij is nog jong. In Antwerp zit hij alvast goed op zijn plaats. Al is het niet gemakkelijk om Sinan Bolat op te volgen. Maar misschien wordt hij zaterdag wel de bekerheld."

  De jonge Davor Matijas speelde onlangs nog in de oefenwedstrijd tegen Lyon.