Dwars door het Hageland weert publiek: "Volg de koers op tv"

  Vorig jaar won Kenneth Vanbilsen op de citadel in Diest.

  De Heistse Pijl had de eerste officiële Belgische profkoers sinds het coronavirus moeten worden, maar door de situatie in Antwerpen is die koers gesneuveld. Die eer is nu weggelegd voor Dwars door het Hageland. "We zijn klaar om te koersen", zegt organisator Nick Nuyens. 

  Dwars door het Hageland kreeg in de hertekende kalender een plaatsje op 15 augustus. Niemand weet hoe de situatie er over 2 weken zal uitzien, maar de organisatoren doen er alles aan om de koers toch door te laten gaan.

   

  "We zijn klaar om te koersen", zegt organisator Nick Nuyens. "De voornaamste maatregel is dat we zullen koersen zonder publiek. Dat is heel ingrijpend voor een volkssport als wielrennen. Alleen is het voor een hoger doel."

   

  Nuyens vraagt de mensen dan ook met aandrang om niet naar de wedstrijd zelf af te zakken. "Het is belangrijk dat er weer gekoerst wordt, in de eerste plaats voor de teams. Maar het is ook leuk om naar te kijken. Kijk daarom thuis naar de koers. Je zal alles goed kunnen volgen."

   

  De organisatie stelde een special Covid-team samen om voor medische begeleiding te zorgen. "Het team zal onder meer de hotels van de renners controleren."

   

  Wat als er toch een positieve test is? "Dan zullen de renner én zijn team niet mogen starten. Daarnaast overleggen we dan ook met het Covid-team of er nog meer stappen genomen moeten worden."

   

  Het lijkt allemaal veel gedoe voor "maar een koers". "Het vraagt inderdaad veel werk, maar als we het dan toch voor mekaar krijgen, is de voldoening dubbel zo groot. De wedstrijd is belangrijk, maar de gezondheid staat altijd op de eerste plaats."

  Peeters: "Als iedereen zich aan de regels houdt, zijn we er misschien vlug vanaf"

  Bij Deceuninck-Quick Step gaan ze ervan uit dat de wedstrijd zal doorgaan en dus gingen ze het parcours vandaag al eens verkennen.

   

  "Of we geen schrik hebben? Er heerst vooral onzekerheid", zegt ploegleider Wilfried Peeters. "Maar als iedereen zich aan de regels houdt, zijn we er misschien vlug vanaf."

   

  "Op stage in Italië waren de regels streng, net als in Spanje. In België waren we misschien iets te laks en dat betalen we nu cash."

   

  "Wij worden zoals de andere WorldTour-teams 3 keer per week getest. Ik kom net nog van de dokter voor een test, anders zou ik straks niet naar de Strade Bianche kunnen gaan."

  Luc Devolder ziet met Covid-team toe op alle gezondheidsmaatregelen

  Burgemeester Diest: "Geen publiek aan de start en finish, met strenge controles"