Eerste wedstrijden 1A en 1B zonder toeschouwers, Pro League roept op: "Kom niet samen"

  Het Jan Breydelstadion blijft zeker leeg in augustus.

  De eerste wedstrijden van 1A en 1B worden afgewerkt zonder toeschouwers. Dat besliste de Pro League vandaag op de Raad van Bestuur. "We willen ook een oproep doen aan alle supporters om de wedstrijden in de veiligheid van de huiskamer of de bubbel te volgen en niet samen te komen."

  "Uniformiteit en duidelijkheid"

  De Pro League had verschillende protocollen klaar voor de competitiestart met beperkt publiek. Het centrale idee was om in elke tribune 800 fans te laten plaatsnemen, zodat er bij de competitiestart op 7 augustus alsnog tot 3.000 supporters konden plaatsnemen in de tribunes.

   

  Behalve de opdeling van de stadions in verschillende autonome blokken, werkte de Pro League het toepassen van timeslots, de verplichting van mondmaskers en strikte bepalingen rond de fysieke afstand uit om het bijwonen van wedstrijden in veilige omstandigheden te laten verlopen.     

   

  De verwachting was dat vanaf augustus 800 in plaats van 400 personen aanwezig mochten zijn op outdoor evenementen. Maar omdat het coronavirus aan kracht wint, besliste de Nationale Veiligheidsraad om het aantal toegelaten aanwezigen bij evenementen in openlucht te halveren in plaats van te verdubbelen. En dus kunnen er in principe slechts 200 fans in de autonome compartimenten plaatsnemen.

   

  De Nationale Veiligheidsraad sprak zich niet uit over het plan, maar had evenwel geen bezwaren. Maar het uiteindelijke eindoordeel kwam alsnog de lokale besturen toe en dus gaan de protocollen voor matchen met beperkt publiek de koelkast in.

   

  "De bestuurders van de Pro League namen gezamenlijk de beslissing om achter gesloten deuren de competitie te starten om zo uniformiteit in de wedstrijdorganisatie te verzekeren, duidelijkheid aan toeschouwers en de samenleving te bieden en vooral, de gezondheidstoestand van iedereen in en rond het voetbal te verzekeren", klinkt het dinsdag.

  "Kom vooral niet samen"

  De Pro League deed ook nog een oproep aan alle voetbalfans om zich aan de coronamaatregelen te houden.

   

  "Samen met alle clubs wil de Pro League ook een oproep doen aan alle supporters om in de huidige omstandigheden de wedstrijden in de veiligheid van de huiskamer of de bubbel te volgen en vooral niet samen te komen."

   

  "Enkel door de maatregelen zo strikt mogelijk op te volgen, kunnen we de start van het voetbalseizoen verzekeren, te beginnen met de finales van dit weekend waar iedereen zo hard naar uitgekeken heeft."